Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Матилда“ принуди Поклонска да се откаже от „оглупялото дворянство“

Депутатката от Държавната дума на Русия връща императорски ордени и титли

„Аз реших да върна на Мария Владимировна Мухранска-Хохенцолерн (глава на руския императорски дом – бел. ред.) връчената ви преди време награда, заедно с присвоените ви „дворянски титли“, от които нямам нужда“, обявява Наталия Поклонска. Снимка: Личен архив - „Матилда“ принуди Поклонска да се откаже от „оглупялото дворянство“

„Аз реших да върна на Мария Владимировна Мухранска-Хохенцолерн (глава на руския императорски дом – бел. ред.) връчената ви преди време награда, заедно с присвоените ви „дворянски титли“, от които нямам нужда“, обявява Наталия Поклонска. Снимка: Личен архив

Депутатът от Държавната дума на Русия Наталия Поклонска се отказа от „дворянските си титли и императорския орден „Света Анастасия Узорешителница“. Причината е, че представителите на Руския императорски дом Романови са отказали да подкрепят искането за забрана на филма „Матилда“, съобщи Лента.ру, позовавайки се на статус на парламентаристката във Фейсбук.

„Аз реших да върна на Мария Владимировна Мухранска-Хохенцолерн (глава на руския императорски дом – бел. ред.) връчената ви преди време награда, заедно с присвоените ви „дворянски титли“, от които нямам нужда“, обявява Поклонска.

Депутатката разкритикува позицията на организацията, която оцени отрицателно филма на Алексей Учител, но се обяви и против забраната за разпространението му. Поклонска е особено недоволна, че Мухранска-Хохенцолерн и нейният представител Александър Закатов „дори признават наличието на любовна връзка между наследника на престола и балерината“.

„Защитата на честта и достойнството на нашето Свято Царско Семейство и Родината е свещен дълг на всеки, и, както се оказа, наличие на подобни „титли“ и „звания“ само пречи, а „високият статут“ затъмнява разума“, пише Поклонска.

Руският императорски дом Романови връчи орден на Поклонска през 2014 г. „за опазване на мира на Кримската земя“.

Парламентаристката нееднократно се е оплаквала от „Матилда“ в прокуратурата, опитвайки се да не допусне излизането на филма по кината. Според нея филмът, който разказва за отношенията между императора-православен светец и балерината, оскърбява чувствата на вярващите. Въпреки усилията ѝ, филмът тръгна по екраните в Русия на 26 октомври, а у нас бе показан на „Киномания“, като последната му прожекция на фестивала е на 30 ноември от 18,15 ч. в „Евросинема“.

В средата на февруари „Матилда“ влиза в редовно киноразпространение и у нас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg