Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Матю Макконъхи изиграва най-голямата винена измама

Актьорът ще участва във филма „Оцетът на милиардера“

Матю Макконъхи получи Оскар за ролята си в „Клубът на купувачите от Далас“. - Матю Макконъхи изиграва най-голямата винена измама

Матю Макконъхи получи Оскар за ролята си в „Клубът на купувачите от Далас“.

Матю Макконъхи ще участва във филма „Оцетът на милиардера“, драма за една от най-прочутите винени измами. Историята е адаптирана по книгата на разследващия журналист Бенджамин Уолъс със същото име и подзаглавие „Мистерията на най-скъпата бутилка вино в света“ – а правата за филмирането ѝ са откупени още преди публикуването на изданието през 2008 г.

„Оцетът на милиардера“ разказва за търг на „Кристис“ от 1985 г., където за 150 хиляди долара е продадена бутилка „1787 Шато Лафит Бордо“. На бутилката са изписани инициалите „Т. Дж.“ и тя е представена като собственост на прочутия американски президент Томас Джеферсън.

На търга милиардерът Бил Кох дава общо 311 804 щатски долара – за тази и още три бутилки вино, за които се твърдяло, че са на Джеферсън. След като музей изисква да се докаже произходът на находките преди те да бъдат изложени пред публика, се оказва, че наследниците на Джеферсън не могат да го потвърдят.

Тогава Кох наема частен детектив да проучи винотърговеца Харди Роденстоук, предложил бутилките на търга, и го засипва със съдебни дела. По време на разследването виното в бутилките е химично тествано и се оказва, че е от 1962 г.; в дома на Роденстоук пък са открити празни шишета, винени етикети и корк.

Измамата кара милиардера да започне истински кръстоносен поход срещу различни подобни мошеници – Кох харчи милиони за съдебни такси, но в крайна сметка са му изплатени около 12 милиона долара обратно за причинени вреди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg