СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Малин Кръстев, Ивайло Христов и Станка Калчева на камерната сцена на Младежкия

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.  - Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.

Стефан Мавродиев отново заговаря с Чехов в качеството си на режисьор. Точно десет години след премиерата на „Вуйчо Ваньо“, сега Маврото поставя на камерната сцена на Младежкия театър и „Иванов“. Премиерата на спектакъла е на 7 и 8 октомври, като в заглавната роля е Малин Кръстев, в Лебедев се превъплъщава Ивайло Христов, а Станка Калчева е съпругата му, Зинаида Савишна.

В рязък конфликт с тишината и самовглъбението, в които е потънал загубилият решителността си Николай Иванов, е малкото, но шумно общество на околията. Колкото по-празни и язвителни стават разговорите и отношенията в обкръжението му, толкова повече се увеличава нежеланието на Иванов да е част от него. Докато скуката ги наляга все по-силно и ги предизвиква да вършат какви ли не подлости, една смърт изправя Иванов пред избора как да продължи живота си…

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса. Драматургът обаче е силно недоволен от постановъчния резултат (макар да е приет възторжено от публиката) и се заема с преработката на текста. Така и се стига до варианта, който четем и гледаме на сцена днес – първото представление по него е през 1889-а в Санкт Петербург.

Всъщност според Михаил Чехов, най-малкият брат на писателя и негов биограф, именно „Иванов“ е ключът към интелектуалното му развитие и литературна кариера. От този период произлиза и прочутото наблюдение на Чехов за пистолета – принцип в драматургията, според който всеки елемент в наратива е необходим и незаменим, а излишното трябва да се премахне.

Сега, в постановката на Мавродиев, освен Кръстев, Христов и Калчева, гледаме още Гергана Христова, Рая Пеева, Николай Луканов, Ния Кръстева, Красимир Недев, Петко Венелинов, Мая Бабурска, Деян Петров, Петър Дочев и Севар Иванов. Автор на сценографията и костюмите е Петя Стойкова, а композитор на музиката – Ценко Минкин. Преводът на пиесата е на Златна Костова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС