VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Малин Кръстев, Ивайло Христов и Станка Калчева на камерната сцена на Младежкия

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.  - Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.

Стефан Мавродиев отново заговаря с Чехов в качеството си на режисьор. Точно десет години след премиерата на „Вуйчо Ваньо“, сега Маврото поставя на камерната сцена на Младежкия театър и „Иванов“. Премиерата на спектакъла е на 7 и 8 октомври, като в заглавната роля е Малин Кръстев, в Лебедев се превъплъщава Ивайло Христов, а Станка Калчева е съпругата му, Зинаида Савишна.

В рязък конфликт с тишината и самовглъбението, в които е потънал загубилият решителността си Николай Иванов, е малкото, но шумно общество на околията. Колкото по-празни и язвителни стават разговорите и отношенията в обкръжението му, толкова повече се увеличава нежеланието на Иванов да е част от него. Докато скуката ги наляга все по-силно и ги предизвиква да вършат какви ли не подлости, една смърт изправя Иванов пред избора как да продължи живота си…

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса. Драматургът обаче е силно недоволен от постановъчния резултат (макар да е приет възторжено от публиката) и се заема с преработката на текста. Така и се стига до варианта, който четем и гледаме на сцена днес – първото представление по него е през 1889-а в Санкт Петербург.

Всъщност според Михаил Чехов, най-малкият брат на писателя и негов биограф, именно „Иванов“ е ключът към интелектуалното му развитие и литературна кариера. От този период произлиза и прочутото наблюдение на Чехов за пистолета – принцип в драматургията, според който всеки елемент в наратива е необходим и незаменим, а излишното трябва да се премахне.

Америка за България

Сега, в постановката на Мавродиев, освен Кръстев, Христов и Калчева, гледаме още Гергана Христова, Рая Пеева, Николай Луканов, Ния Кръстева, Красимир Недев, Петко Венелинов, Мая Бабурска, Деян Петров, Петър Дочев и Севар Иванов. Автор на сценографията и костюмите е Петя Стойкова, а композитор на музиката – Ценко Минкин. Преводът на пиесата е на Златна Костова.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg