Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Малин Кръстев, Ивайло Христов и Станка Калчева на камерната сцена на Младежкия

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.  - Маврото отново в разговор с Чехов, поставя „Иванов“

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса.

Стефан Мавродиев отново заговаря с Чехов в качеството си на режисьор. Точно десет години след премиерата на „Вуйчо Ваньо“, сега Маврото поставя на камерната сцена на Младежкия театър и „Иванов“. Премиерата на спектакъла е на 7 и 8 октомври, като в заглавната роля е Малин Кръстев, в Лебедев се превъплъщава Ивайло Христов, а Станка Калчева е съпругата му, Зинаида Савишна.

В рязък конфликт с тишината и самовглъбението, в които е потънал загубилият решителността си Николай Иванов, е малкото, но шумно общество на околията. Колкото по-празни и язвителни стават разговорите и отношенията в обкръжението му, толкова повече се увеличава нежеланието на Иванов да е част от него. Докато скуката ги наляга все по-силно и ги предизвиква да вършат какви ли не подлости, една смърт изправя Иванов пред избора как да продължи живота си…

Антон Чехов пише „Иванов“ само за две седмици – след като през 1887 г. московският театър „Корш“ му поръчва пиеса. Драматургът обаче е силно недоволен от постановъчния резултат (макар да е приет възторжено от публиката) и се заема с преработката на текста. Така и се стига до варианта, който четем и гледаме на сцена днес – първото представление по него е през 1889-а в Санкт Петербург.

Всъщност според Михаил Чехов, най-малкият брат на писателя и негов биограф, именно „Иванов“ е ключът към интелектуалното му развитие и литературна кариера. От този период произлиза и прочутото наблюдение на Чехов за пистолета – принцип в драматургията, според който всеки елемент в наратива е необходим и незаменим, а излишното трябва да се премахне.

Сега, в постановката на Мавродиев, освен Кръстев, Христов и Калчева, гледаме още Гергана Христова, Рая Пеева, Николай Луканов, Ния Кръстева, Красимир Недев, Петко Венелинов, Мая Бабурска, Деян Петров, Петър Дочев и Севар Иванов. Автор на сценографията и костюмите е Петя Стойкова, а композитор на музиката – Ценко Минкин. Преводът на пиесата е на Златна Костова.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах