Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мая Анджелоу – първата чернокожа жена върху монета в САЩ

Авторката на „Знам защо пее птицата в клетка“ е почетена като една от жените с голям принос за американската история

Мая Анджелоу е изобразена с разперени ръце, зад нея се откроява летяща птица и изгряващо слънце, „вдъхновени от нейната поезия и символични за начина ѝ на живот“. Илюстрация: Монетен двор на САЩ - Мая Анджелоу – първата чернокожа жена върху монета в САЩ

Мая Анджелоу е изобразена с разперени ръце, зад нея се откроява летяща птица и изгряващо слънце, „вдъхновени от нейната поезия и символични за начина ѝ на живот“. Илюстрация: Монетен двор на САЩ

Поетесата Мая Анджелоу стана първата чернокожа жена, чийто лик е изсечен върху американска парична единица – на монетите от 25 цента, съобщиха от Монетния двор на САЩ. Като част от специална програма, целяща да почете жените с голям принос за американската история, институцията ще изсече още монети с ликовете на астронавтка, актриса и племенен вожд.

Новите куортъри – както са наричани монетите от 25 цента – бяха приветствани от първата жена директор на Монетния двор.

„Всеки път, когато създаваме нов дизайн на валутата си, ние имаме възможността да кажем нещо за държавата си – какво ценим, как сме израснали като общество“, коментира Джанет Йелън в изявление от 10 януари.

Монетата изобразява Анджелоу с разперени ръце, зад нея се откроява летяща птица и изгряващо слънце, „вдъхновени от нейната поезия и символични за начина ѝ на живот“, допълват от Монетния двор.

В следващите четири години Монетният двор ще представи нови партиди 25-центови монети с ликовете на 20 други жени, изиграли важна роля за историята и развитието на съвременната Америка. По-късно през 2022 г. в обращение ще влязат куортъри с образите на Сали Райд, първата американка астронавт, Уилма Менкилър, вожд на племето чероки, и Ана Мей Уонг, първата холивудска звезда с китайски произход. Има предложение 20-доларовата банкнота да носи лика на аболиционистката Хариет Тъбман, работила за спасяването на десетки роби по каналите на т. нар. Подземна железница.

Мая Анджелоу – поетеса и изявен борец за граждански права – умира през 2014 г., когато е на 86. Добива международна популярност с разтърсващата си автобиография „Знам защо пее птицата в клетка“, издадена през 1969 г., в която разказва за детството си в дълбокия американски юг. (У нас книгата е издадена от „Лист“.) През 2010 г. е наградена с Медал на свободата от президента Барак Обама, най-високото гражданско признание в САЩ.

Вижте още: НЕЙНИЯТ ГЛАС МОЖЕ ДА УБИВА, НО ВДЪХНОВЯВА МИЛИОНИ

Поетесата минава през много страдания, преди да се превърне в емблема на гражданските активисти – в „Знам защо пее птицата в клетка“ тя споделя собствения си сблъсък със сексуалното насилие години преди да бъдат извадени наяве истории за секстормоза в Холивуд. Книгата описва как приятелят на майка ѝ изнасилва Мая, когато е едва 7-годишна. По-късно той е осъден и вкаран в затвора, след освобождаването си е пребит до смърт, най-вероятно от нейни роднини – но тази поредица от нещастия докарва такава травма на Анджелоу, че за пет години тя престава да говори. Проговаря отново на тринайсет, а на петнайсет вече е майка на син.

Преди писането да се превърне за нея в доходоносна професия, поетесата работи като готвачка, танцьорка, актриса, сервитьорка, проститутка, редактор на вестник на английски език в Египет, певица, участвала е в мюзикъла „Порги и Бес“…

Животът ѝ е толкова пъстър, че ѝ трябват девет автобиографични книги, за да го побере. Влиянието на Анджелоу не е ни най-малко избледняло в наши дни – Алиша Кийс я нарича „ренесансова жена“, а Опра Уинфри я определя като свой ментор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах