Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мая Вапцарова: Никой не е твърдял, че това са нови стихове

Племенницата на поета опроверга себе си и медиите, които я цитираха

„На мен ми е чудно толкова ли го мрази този народ“, каза по Би Ти Ви Мая Вапцарова и отбеляза, че напоследък поетът е усилено „бомбардиран и отстрелван“ .  Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Мая Вапцарова: Никой не е твърдял, че това са нови стихове

„На мен ми е чудно толкова ли го мрази този народ“, каза по Би Ти Ви Мая Вапцарова и отбеляза, че напоследък поетът е усилено „бомбардиран и отстрелван“ . Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

„Никой не е твърдял, че това са нови стихове. Това е стих, написан най-напред и после вкаран в стихотворението „Хроники“, каза племенницата на Никола Вапцаров Мая Вапцарова днес в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви. На 30 ноември тя съобщи по БНР, че в Дело 509, съхранявано във Военния музей на Велико Търново, са открити ръкописи на неизвестни стихотворения и едно есе на поета.

На 2 декември Мая Вапцарова се съгласи да цитира пред „Площад Славейков“ част от едното стихотворение – но малко по-късно се оказа, че то не е ново, нито непознато, а почти напълно съвпада с „Хроника“, както отбеляза публично писателят Георги Господинов. На 4 декември племенницата на поета отново се наложи да разяснява, този път пред „Клуб З“, че става дума за „стихчета“, „наброски“, „бележки“ и „хвърчащи страници“. Останалите две „нови“ стихотворения бяха представени като прототипи на „История“ и „Епоха“ още когато излезе „новината“.

Вижте още: „СТОЛЕТИЯ СМЕ ЧАКАЛИ ЗА ЧАС,/ЩЕ ПОТЪРПИМ СЕГА ДИМА БАРУТЕН“

Днес по Би Ти Ви г-жа Вапцарова обясни, че новооткритите ръкописи все пак съдържат различни версии на познатите стихотворения, следователно трябва да бъдат показани – особено в навечерието на 110-годишнината от рождението му, която ще бъде отбелязана на 7 декември. Според нея „Хроника“ е едно от най-силните стихотворения на Вапцаров, а в тази, непозната на публиката, версия е „много по-чисто и по-силно“.

По думите ѝ, напоследък Вапцаров „усилено се бомбардира и отстрелва“.

На мен ми е чудно толкова ли го мрази този народ. Въпреки това той е носител, не знам дали знаете, на Световната награда за мир“, отбеляза Мая Вапцарова.

Вижте още: ПОКАЗВАТ В ИЗЛОЖБА РЪКОПИСИ НА ВАПЦАРОВ, БЕЗ СЪМНЕНИЯ И НЕДОМЛЪВКИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС