Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мъж понесе кръст из София (снимки)

Шествието му е в подкрепа на Николай Колев-Босия и неговата гладна стачка срещу корупцията в Министерството на транспорта

50-годишният Вихрен Михайлов се е решил на тази Голгота, за да подкрепи каузата на Николай Колев-Босия,  залогът за чиято борба е неговият живот. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Мъж понесе кръст из София (снимки)

50-годишният Вихрен Михайлов се е решил на тази Голгота, за да подкрепи каузата на Николай Колев-Босия, залогът за чиято борба е неговият живот. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мъж с дървен кръст на рамо върви по улиците на София. Името му е Вихрен Михайлов, а целта – да подкрепи Николай Колев-Босия, който гладува повече от 20 дни. Стачката на дисидента е срещу корупцията в Министерството на транспорта, където възстановиха на работа хора, уволнени за продажба на фалшиви шофьорски книжки.

Срещнахме Вихрен Михайлов във вторник следобяд по столичната улица „Аксаков“. Представи се като преподавател в частното училище „Рьорих“, твърди, че работи с деца с увреждания.

Вихрен подпря кръста на една стена, за да поговори с нас – защото вярва в каузата на Босия и иска тя да бъде чута. Пред „Площад Славейков“ мъжът сподели, че излиза за втори ден с кръста. Решил се е на тази Голгота, защото залогът за борбата на Николай Колев е неговият живот – „животът на един доблестен човек“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„След като са изчерпани всички други наужким предоставени възможности от институциите човек да указва своята гражданска активност, последният акт е да дадеш – като бачо Кольо Босия – живота си за залог, за да се създадат някакви условия, някога може би хората да се замислят, че има каузи, има ценности, че животът не е само функция на интереси и на личностен келепир. Защото Кольо не се бунтува, не стачкува за заплати, както полицаите, нито за облекчения, както таксиметраджиите… всеки протестира за лични привилегии, облаги, облекчения. А Кольо Босия застава зад обща кауза – защото всички нас ни газят по улиците“, обясни Михайлов.

Съпроводихме донякъде Вихрен Михайлов по пътя му с кръста по улиците. Подобна гледка е присъща за средища като Йерусалим, мнозина силно религиозни люде искат да изпитат болките, преживени от Исус към Голгота. У нас обаче вярата в Господ е интимно преживяване, липсват по-екстремни демонстрации на религиозна принадлежност. Затова е необичайна липсата на интерес към Голготата на Вихрен. Минувачите, които срещаха днес мъжа с кръста, не задържаха вниманието си на неговия „поход“ повече от секунда-две, не се изненадаха, не се спряха да го попитат защо е понесъл този символ на страданието.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малцина подкрепят и стачката на Николай Колев-Босия, не повече от десетина души са до него сутрин край служебния вход на парламента. Босия гладува, за да бъде приет от представител на Народното събрание, на когото да предостави доказателства за „възстановяването на схемата за продажба на шофьорски книжки от служителите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при МТИТС“:

„Всички служители и ръководството на Агенцията, които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС, бяха тихомълком освободени и възстановени на работа – казва Босия в декларация, изпратена до президента и до гражданите на България на 12 юни. – По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки беше възстановена и ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани и дори на ислямисти, които отиват в богатите европейски държави и са потенциални терористи.“

Вижте още: БОСИЯ ГЛАДУВА, ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ДА УМРЕ?

На дървения си кръст Вихрен Михайлов е написал две думи: „Истина“ – „защото истината вече се знае в детайли“, и „Отговорност“ – „защото, след като всички знаят истината, никой не поема с дела отговорността“.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 4 юли от 18,30 ч. пред Партийния дом се организира митинг в подкрепа на Николай Колев-Босия и неговата стачка срещу корупцията в Министерството на транспорта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах