Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мъжът, заснет като бебе за албума „Nevermind“, съди „Нирвана“ за детска порнография

Според адвоката на тъжителя, бебето на снимката е представено „като сексуален труженик“

Родителите на бебето, заснето на тази снимка, получили 200 долара за нея. Но не са давали писмено съгласие за публичната ѝ употреба, се казва в жалбата до съда. Снимка: Кърк Уедъл/Уикипедия - Мъжът, заснет като бебе за албума „Nevermind“, съди „Нирвана“ за детска порнография

Родителите на бебето, заснето на тази снимка, получили 200 долара за нея. Но не са давали писмено съгласие за публичната ѝ употреба, се казва в жалбата до съда. Снимка: Кърк Уедъл/Уикипедия

Заснет като бебе за култовата обложка на албума „Nevermind“ на „Нирвана“ преди 30 години, днес Спенсър Елдън съди групата за детска порнография. Мъжът е завел дело срещу бившите членове на групата и звукозаписни компании във федералния съд в Лос Анджелис на 24 август, съобщава сайтът „TMZ“.

Елдън твърди, че „неговите самоличност и име остават завинаги свързани със сексуалната експлоатация за търговски цели, която той е преживял като непълнолетен и е била разпространявана и продавана по целия свят от времето, когато е бил бебе, до наши дни“, се казва в жалбата му до съда.

Голото бебе от снимката обикновено се възприема като коментар на капитализма, тъй като включва дигитално добавена доларова банкнота, закачена за риболовна кука, към която бебето плува с ентусиазъм, отбелязват от „Върайъти“. Освен това по закон, подобни снимки на пеленачета обикновено не се считат за детска порнография, допълва изданието.

Според адвоката на Спенсър Елдън обаче, присъствието на банкнотата в изображението кара бебето да изглежда „като сексуален труженик“.

„Уедъл (фотографът, заснел бебето) e направил серия от голи снимки на Спенсър. За да гарантира, че обложката на албума ще предизвика подсъзнателен сексуален отговор от зрителя, Уедъл активира фарингеалния рефлекс на Спенсър, преди да го хвърли под вода в пози, подчертаващи откритите му гениталии – се твърди в оплакването. – Подсъдимите умишлено предлагат на пазара детска порнография с лика на Спенсър и използват шокиращия характер на снимката му, за да популяризират себе си и музиката си за негова сметка.“

В резултат на това Елдън „е понасял и ще продължи да понася вреди до края на живота си“, гласи жалбата.

Спенсър Елдън иска обезщетение по 150 хил. долара от всеки един от общо 17-те подсъдими лица, сред които са членовете на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, Кортни Лав, наследничка на Кърт Кобейн, художественият ръководител Робърт Фишър, фотографът Кърк Уедъл, звукозаписни компании, разпространявали албума, и дори бившият барабанист Чад Ченинг, макар че към момента на записването на „Nevermind“ и заснемането на корицата на албума, той вече не е част от групата.

Елдън е пресъздавал снимката и като възрастен по повод различни годишнини на бандата. В повечето интервюта, придружаващи тези фотосесии, той е изразявал смесени чувства относно това, че е известен с корицата на „Nevermind“, както и съмнения дали не е експлоатиран от нея. Въпреки колебанията си относно снимката, до този момент той не я беше описвал като порнографска, отбелязват от „Върайъти“.

И все пак Елдън се е оплаквал за това, че не е компенсиран за участието си в снимката, освен сумата от 200 долара, която родителите му получават в деня на фотосесията. Те никога не са подписвали документи, даващи разрешение за публичната употреба на снимката, твърдят адвокатите на жалбоподателя.

„Nevermind“, издаден през 1991 г., е вторият студиен албум на „Нирвана“. Над 30 млн. са продадените от него копия по целия свят. През март 1999-а той получава диамантен статус от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg