Софийска филхармония МЕГАБОРД

Мъжка еротична фантазия или по-скоро най-лошият сериал на годината?

Критиците скандализирани и/или отегчени от играта на дъщерята на Джони Деп в сериала „Идолът“

Джослин на Лили-Роуз Деп рядко е прекалено облечена, открита за заповедите на мениджъри, приятели, гаджета... Снимка: НВО - Мъжка еротична фантазия или по-скоро най-лошият сериал на годината?

Джослин на Лили-Роуз Деп рядко е прекалено облечена, открита за заповедите на мениджъри, приятели, гаджета... Снимка: НВО

„Идолът“ на НВО претендира за най-лошия сериал на годината, пише критиката за новия сериал на Сам Левинсън, създател на „Еуфория“. Днес, в деня, в който Джони Деп ще се качи с групата си „Холивудските вампири“ на сцената на „Арена София“, излезе вторият епизод на продукцията с дъщеря му Лили-Роуз Деп в главната роля.

Замислен като сатира на Холивуд и изследване на тъмните страни на славата, „Идолът“ се рекламира като „най-перверзната история в цял Холивуд“ от създателите си Левинсън и Абел Тесфайе, по-познат като певеца Дъ Уикенд. Историята ни представя Джослин, крехко младо момиче, което се опитва да приеме ненавременната смърт на майка си. Успешната ѝ попкариера дерайлира след публичен нервен срив, провокиран от тежката загуба, но няколко месеца по-късно Джослин е готова да се завърне на музикалната сцена, този път в ново амплоа – на скандална сексикона.

В този труден момент младата жена – случайно или не – среща Тедрос (Дъ Уикенд), мистериозен собственик на нощен клуб в Холивуд, който обещава да изкара истинския ѝ потенциал. Тедрос предвещава бурна любов, но и множество неприятности за Джослин и кариерата ѝ, когато подробности около личността му излизат наяве.

„Идолът“ получи редкия шанс да има световна премиера в рамките на фестивала в Кан. Публиката на Лазурния бряг гледа първите два епизода – колкото вече са налични в платформата на НВО Мах и у нас. Въпреки очевидните опити да предизвика скандал с безбройните си голи сцени, моментите с мастурбация и дори пиар криза, предизвикана от селфи на Джослин със семенна течност на лицето, „Идолът“ не впечатлява критиците. Сериалът има едва 27% положителни отзива в „Ротън Томатоус“ и 58% одобрение от зрителите. Резултатът в IMDb е подобен – „Идолът“ е оценен с 4,9/10.

„Твърде рано ли да отметнем „Идолът“ на НВО като най-лошото телевизионно събитие на годината и дори може би на десетилетието? – пита Питърс Травърс в Ей Би Си и го определя като „мъжка еротична фантазия“. – Единственото шокиращо нещо в сериала е колко шокиращо лош е.“

Огромният успех на Левинсън идва от „Еуфория“, където шокиращите елементи се уравновесяват от звездната игра на Зендая, обяснява критикът. „Идолът“ обаче няма тази притегателна сила, която да го заземи, въпреки по-скандалните моменти и опитите на Деп да създаде съотносима героиня от частиците нормален сценарий, допълва той.

„Работата на Левинсън е дълбоко естетска – опонира Ник Хилтън в „Индипендънт“. – Той не се интересува толкова от диалога и се отнася жестоко към героинята си. Джослин виждаме за първи път по време на фотосесия, в която образът ѝ се движи между очакваните роли на попзвездите в съвремието. („Покажи ми невинност“, нарежда фотографът, „Ок, а сега чист секс“.) Тя рядко е твърде облечена, понякога директно открита за заповедите от мениджърите, приятелите и гаджетата си.“

Колкото Джослин е изящна и ранима, толкова Тедрос е нейният антипод с мишата плитка на тила и хищническата усмивка. Затова и не е учудващо, че макар и между героите им да се заражда химия, тя на практика отсъства между Деп и Тесфайе, отбелязва критикът.

„Идолът“ не носи онази универсалност, превърнала „Еуфория“ в канон за поколението Z – пише Хилтън. – Но в перверзното си, почти ужасяващо представяне на крехката човешка форма – разминаването между измъчената психика и тонизираното тяло – той се доближава до дълбоко прозрение за съвремието ни.“

„Идолът“ търси очевидни препратки към Пол Верховен – в една от сцените Джослин и личната ѝ асистентка дори гледат заедно „Първичен инстинкт“ – но до момента е по-скоро имитация, заключава Ребека Никълсън в „Гардиън“.

„Това е голямо, глупаво представление и не че ми е неприятно, но в края на първия епизод се чувствам леко отегчена“, казва Никълсън.

Сериалът не е нито толкова лош, нито толкова перверзен, както го обрисуват първите му отзиви, казва Брайън Лоури в Си Ен Ен, но има друг грях – просто е скучен. Джослин на Лили-Роуз Деп е безизразна, с изключение на няколко сцени, и съдейки по първите два епизода, не са много творческите посоки, в които сериалът би поел, за да стане по-интригуващ, допълва той.

В свои медийни изяви, част от рекламната кампания на „Идолът“, Лили-Роуз Деп категорична се разграничава от героинята си и споделя, че родителите ѝ – Ванеса Паради и Джони Деп – са ѝ осигурили нормално детство.

Епизодите на „Идолът“ са общо шест. Следващият ще бъде достъпен за гледане на 26 юни, новите излизат всеки понеделник.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС