Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мечка в операта

Тв звездата Калин Врачански става част от оперно представление

Калин Врачански - звезда в рейтинговото телевизионно шоу „Като две капки вода“, участва в музикалния спектакъл „Хубавата Магелона“. - Мечка в операта

Калин Врачански - звезда в рейтинговото телевизионно шоу „Като две капки вода“, участва в музикалния спектакъл „Хубавата Магелона“.

Мечка ще спасява Операта в Стара Загора. Актьорът Калин Врачански е част от спектакъла по вокалния цикъл на Йоханес Брамс „Хубавата Магелона“ – проект на пианистката Мария Принц, с участието на прочутия немски баритон Матиас Гьорне.

Представлението ще бъде представено на 21 юни в зала „България“ в столицата, на 22 юни – в зала „Маестро Георги Атанасов“ Пазарджик и на 24 юни – в Операта в Стара Загора. Създадено е в партньорство между Опера-Стара Загора, Софийската и Пазарджишката филхармония.

Оперната трупа на старозагорци бе на ръба да отиде в небитието – институтът бе сред осемте, заплашени от закриване от държавата. През месец февруари Министерството на културата им опрости дълговете и им постави срок от 3 месеца да не изпадат в нови задължения – в противен случай ще ги преобразува в открита сцена без трупа. Пред месец май изтича ултимативният срок, очаква се решението на министър Вежди Рашидов ще я бъде ли Операта в Стара Загора или не.

Междувременно на старозагорци бе подадена ръка от сродни институции и от изпълнители като Мария Принц. Пианистката инициира събитие, невъзможно без нейната финансова помощ – музикалното представление „Хубавата Магелона“, по думите й: „ненаписаната опера“ на Брамс. Музикантката покани голямо име от световната оперна сцена – Матиан Гьорне, и голямо име от местната театрално-телевизионна сцена – Калин Врачански. На пианото ще видим и чуем самата Мария Принц. Всеки един от тях ще изпълни важна роля за привличането на публика – Принц и Гьорне ще задоволят очакванията на консервативната публика, а Врачански – комерсиалната. Трите институции – Операта в Стара Загора, Софийската и Пазарджишката филхармония – пък ще имат в афиша си събитие с пълна зала, което ще им донесе приходи.

Мария Принц

Мария Принц

През 2016 г. Матиас Гьорне концертира на 4 континента – Австралия, Азия, Северна Америка и Европа. Баритонът има песенни рецитали в Сидни, концертно изпълнение и запис за диск на „Валкюра“ от Вагнер в Хонконг в ролята на Вотан. Първият диск „Рейнско злато“ от Пръстена на Нибелунгите излезе при Наксос в края на миналата година и получи възторжени критики. През изтеклите месеци тази година Гьорне бе аплодиран в Токио, в „Концертгебау“ в Амстердам и „Гевандхауз“ в Лайпциг, в „Линкълн център“ в Ню Йорк, в Операта в Сан Франциско, и още концерти в Лондон, Барселона, Брюксел. Този месец огласи новата зала на Филхармонията в Париж и на фестивал в Абу Даби. През юни, преди концертите си в България, Матиас Гьорне гастролира във Виена, Лондон, Одеса и Мадрид.

Матиас Гьорне, снимка: Marco Borggreve

Матиас Гьорне, снимка: Marco Borggreve

Калин Врачански пък е участник в едно от най-рейтинговите телевизионни риалити шоута – „Като две капки вода“. Актьорът има забележителен талант и в пеенето, демонстриран още преди две години в музикалното представление „Моцарт и Салиери“ на Моцартовите празници в Правец. Врачански е взимал уроци по пеене от Арон Аронов, но в „Хубавата Магелона“ участието му няма да е вокално. В спектакъла публиката ще го види като разказвач между изпълненията – на историята за любовта между младия Петер и дъщерята на царя на Неапол Магелона, вдъхновила немския романтичен поет Лудвиг Тик в края на ХVII век.

 

Мечките от телевизията отдавна са част от симфоничните концерти с актьорски участия в детските концерти на „Фортисимо“. Някои критици гледат отвисоко на симбиозата между комерса и класическата музика, но днес високата култура е изправена пред екзистенциален избор – да се представя в по-достъпен вид за масовите зрители или да си отиде по естествен път заедно с консервативната си публика. Очевидно територията, на която пристъпва операта у нас е хлъзгава – българската драматична сцена е завзета от театъра на мечките. Но съществуват и „Трите мечки“, които правят добър театър. Затова кой знае – може би има място за мечки и в операта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах