POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мечката, забелязана край Габрово, преместена от Спасителния мечешки отряд на WWF

Животното опасно е скъсило дистанция с града, новото му местоположение не се издава

Спасителният мечешки отряд измерва зъбите на мечката. Снимка: Камен Коларов/WWF - Мечката, забелязана край Габрово, преместена от Спасителния мечешки отряд на WWF

Спасителният мечешки отряд измерва зъбите на мечката. Снимка: Камен Коларов/WWF

Мечката, създала смут сред хората в покрайнините на Габрово в последните седмици, е била уловена и преместена на сигурно място, съобщават от WWF. Акцията е извършена от Спасителния мечешки отряд на организацията и новото местоположение на животното се пази в тайна поради опасения за сигурността му.

Млада мечка е била многократно забелязвана край Габрово през последните седмици и опасно е била скъсила дистанцията си с хората, казват от организацията за защита на животните. За нея бяха подадени множество сигнали през последните седмици. В социалните мрежи се появиха редица снимки и видеоклипове, на които се вижда, че тя не показва страх от хората. Експертите на WWF напомнят, че подобно поведение е рисково и е предпоставка за евентуални конфликти между мечки и хора.

Веднага след като мечката е попаднала в заложения капан, Спасителният отряд се е отправил по спешност към мястото.

„Използвахме капан тип „кълверт”, един от най-безопасните и хуманни видове капани. Той представлява голяма конструкция с рампа и врата от едната страна, а вътре в него се инсталира примамка. Когато мечката дръпне примамката, вратата автоматично се затваря. Големината на самата конструкция и бързината на затваряне свеждат до минимум шанса мечката да бъде наранена от вратата“, сподели Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF.

Специалистите са упоили животното, след което то е било прегледано и са извършили измервания на различни параметри. Данните са необходими, за да се установи общото физическо състояние на мечката и начина, по който се развива. На врата на животното е поставен специален GPS нашийник, с който ще се следи неговото местоположение в бъдеще и то е транспортирано до новия си дом в Стара планина, далече от населени места.

„Мечките обитават огромни индивидуални територии и могат да изминават десетки километри на ден. При преместване обаче се появява факторът „стрес“, на който разчитаме, за да откаже животното да се приближава до населени места. Методът е често практикуван в чужбина. Надяваме се мечето да се адаптира успешно към новата си среда“, допълни още Дуцов.

В операцията освен членовете на Отряда на WWF участва и представител на местното Ловно-рибарско дружество „Чардафон“, а от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ предоставиха ремарке за транспортиране на мечката, както и техника за улавянето ѝ.

WWF следи отблизо и ситуацията в село Антон, където наскоро мечка притесни местните жители. Преди няколко дни експертите са посетили селото, за да монтират два електропастира около пчелните кошери, привлекли вниманието на животното. Те предполагат, че в района може да има още едно животно.

Мечките обичайно избягват срещите с хора. През пролетта обаче те са особено активни в търсенето на храна. Влияние оказва и размножителният период, който трае в момента, предупреждават от WWF. Едрите мъжкари понякога проявяват агресия в търсенето на партньорка, което пък кара по-дребните мечоци и майките с малки мечета да странят от тях и да слизат в ниското, близо до населени места.

За да се избегнат конфликти между мечки и хора, WWF  призовава хората да не хранят мечките. Дивите животни лесно привикват към достъпна храна, но това може да им навреди, да ги направи опасни и дори да доведе до фатален край за тях.

Спасителният мечешки отряд на WWF e създаден, за да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Сформиран през есента на 2020 г., оттогава той е получил десетки сигнали за мечки и следи от тях във или в близост до населени места. Членове на отряда посещават тези райони и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да осигурят безопасността на хора и мечки.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg