Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мечтание по миналото на Украйна в пролетното издание на „Master of Art“

Най-интересното и пълна програма на фестивала за документално кино

Кърт Вонегът в кадър от  филма „Кърт Вонегът - неподвластен на времето“ на режисьорите Робърт Уейд и Дон Аргот. Прожекцията е на 7 април в Кино „Люмиер“. - Мечтание по миналото на Украйна в пролетното издание на „Master of Art“

Кърт Вонегът в кадър от филма „Кърт Вонегът - неподвластен на времето“ на режисьорите Робърт Уейд и Дон Аргот. Прожекцията е на 7 април в Кино „Люмиер“.

Украйна е фокусът на пролетното издание на фестивала за документално кино „Master of Art“, който започва на 7-и и ще продължи до 28-и април. Ще се проведе в три града – София, Варна и Пловдив. В София прожекциите ще бъдат в Кино „Люмиер“, Зала „Славейков“, Дом на киното, „Одеон“, G8 и „Евро Синема“. Ще бъдат представени общо 58 филма.

Фестивалът ще покаже 4 заглавия от Украйна, създадени последната година – „Безкрайността според Флориан“, „Приказки за конче-играчка“, „Мечтание по миналото: старинна музика в Украйна“ и „Рози. Филм-кабаре“. Част филмите вече са показвани в предишния издания и тези, които са ги пропуснали, могат да наваксат.

Плакатът на украинския филм „Приказки за конче-играчка“

Традиционно програмата за архитектура е силна и в това издание са включени филми, които показват скулптура пред централата на НАТО в Брюксел, 2 сгради в Германия, превърнали се в икони на брутализма от епохата на Студената война, живота на Флориан Юриев – архитект, музикант, кинорежисьор и художник, последните години на бразилския архитект Ханс Броос и Вини Маас.

Интересен поглед към страстта на Чърчил към киното и работата му като сценарист разказва филмът „Чърчил и филмовият магнат“, вече е показван на „Master of Art“, но пък е един от най-добрите документални филми напоследък. „Кубрик срещу Кубрик“ показва неизвестни интервюта с режисьора на „Сиянието“.

Разказите за изобразително изкуство включват истории за Тинторето, Христо Берберов, чиито картини бяха изложени до 2 април на Шипка 6 в столицата, за музея „Уфици“ във Флоренция.

В програмата за литература основният акцент е филмът за Кърт Вонегът, с който ще бъда открит фестивалът на 7 април. Другият разказ за голям писател е „Амос Оз – четвъртият прозорец“ – за израелския автор, който години наред опитваше да спре конфликта в ивицата Газа.

Любопитна е историята на Брус Мау, който разработва концепцията за МоМА – музея за модерно изкуство в Ню Йорк.
В кино „Одеон“ ще има паралелна програма за италианския ренесанс с филми за Тинторето, Карачи, Микеланджело, Рафаело и Леонардо.

Пълната програма на „Master of Art“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС