Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Медал за украинския герой, пратил руския военен кораб „на***“

Войникът Роман Хрибов е бил освободен в процес по размяна на военнопленници

Цитатът на Роман Хрибов се превърна във вдъхновение за  създаването на нова марка, пусната в обращение от украинските пощенски служби.  - Медал за украинския герой, пратил руския военен кораб „на***“

Цитатът на Роман Хрибов се превърна във вдъхновение за създаването на нова марка, пусната в обращение от украинските пощенски служби.

Украинският войник от Змийския остров, прочул се с „пожеланието“ си към руския военен кораб в първите дни на руската инвазия в Украйна, получи медал за храброст, съобщиха от украинското Министерство на отбраната. Роман Хрибов е бил освободен като част от процес по размяна на военнопленници между двете враждуващи страни, съобщава „Индипендънт“.

Хрибов бе сред военните, бранещи Змийския остров южно от град Одеса, когато в началото на военните действия мястото бе обградено и атакувано от руските сили. Виждайки своето превъзходство, руснаците се свързват с отбраната на острова, за да ги предупредят да се предадат. Хрибов отговаря лаконично с:

„Руский военный корабль, иди на***!“

Фразата доби широка популярност в социалните мрежи, превърна се в символ на украинската съпротива срещу руския агресор и дори бе използвана от украинската пощенска служба за пускането на специална марка.

Вижте още: УКРАЙНА С НОВА ПОЩЕНСКА МАРКА: РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ, ИДИ…

Според първоначалните данни, всички 13 украински военни на острова са били убити след отказа си да се предадат. Още тогава президентът Зеленски заяви готовността си да връчи на всеки от тях званието „Герой на Украйна“ посмъртно. Само няколко дни по-късно стана ясно, че някои от войниците всъщност са живи, пленници на руската армия.

В първата по-значима размяна на военнопленници са били освободени общо 19 украинци. През уикенда президентът Володимир Зеленски съобщи в интервю за руски журналисти, че част от военните от Змийския остров са мъртви, други са били взети в плен.

„Всички, които бяха затворници, бяха част от размяната – каза Зеленски. – Предложението бе на Русия. Ние участвахме в размяната без никакво двоумение. Загиналите остават герои.

Днес Хрибов е в родния си Черкаси, става ясно от публикация в Туитър на украинското военно министерство в Туитър, в родния си град войникът е бил награден с медал от местните власти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg