Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Медальонът на Омуртаг купен от неизвестен колекционер

Съмнения дали предметът е изчезналият преди 120 години, описан от Карел Шкоприл

Продаденият медльон на търга на CNG - Медальонът на Омуртаг купен от неизвестен колекционер

Продаденият медльон на търга на CNG

Златният медальон на хан Омуртаг, обявен за продан онлайн, е продаден за 47 500 долара на неназован купувач на търга в CNG (Classical noumismatic group) на 15 януари. Очакваната цена бе минимум 50 хил. долара, но сумата не беше достигната.

До момента в света е известно местонахождението само на два такива артефакта. Единият от тях е в Националния исторически музей в София, открит е от археолога Петър Славчев през 1975 г. при разкопките на Царевец. Благодарение на този медальон е идентифициран другия, описан пред 120 години от основателя на българската археологическа наука Карел Шкорпил, впоследствие изгубен.

При разкопки край село Тюрк Арнаутлар (днес Белоградец, в близост до Плиска) през 1899 – 1900 г., ръководени от Шкорпил, е открит златен медальон. За него науката знае от публикация на археолога в известието на Руския археологически институт в Константинопол, подпомагал разкопките по българските земи. Поместена е рисунка на находката. Медальонът е с изображение на християнски владетел върху лицевата страна. Шкорпил не е посочил тегло и диаметър, не е отбелязал детайли около намирането на предмета. Скоро след публикацията медальонът изчезва.

Валери Йотов от Варненския археологически музей заяви пред „Площад Славейков“, че артефактът никога не е постъпвал в техния музей, основан и дълги години ръководен от Шкорпил.

Рисунката в публикацията на Карел Шкорпил

Предметът, появил се на търга в Ню Йорк, според някои специалисти не е описаният от Карел Шкорпил. За това съдят по разликите с открития на Царевец, днес част от колекцията на Националния исторически музей.

Медльонът от Царевец, изложен в НИМ. Снимка: Би Ти Ви

Множество предположения и спекулации възникнаха около автентичността на артефакта, продаден в Ню Йорк. Ниската цена, на която беше предложен и продаден, както и липсата на повече информация за произхода му дават основания на специалистите у нас да се съмняват в неговата оригиналност – още повече, че не са посочени детайли около произхода на предмета, идентифициран от нумизмата Митко Станков, който живее във Виена.

За да бъде изследвана автентичността на медальона, от сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция на Националната полиция са поискали предметът да бъде свален от търга. Главен инспектор Ангел Папалезов заяви пред Би Ти Ви, че ФБР разследва как този медальон е достигнал в Ню Йорк и какъв е неговият произход. Няма информация дали търгът е спрян, а предметът изтеглен. В сайта на CNG е отбелязано, че артефактът е продаден.

Според археолога доц. Валери Йотов от Варненския археологически музей, има всички основания да се смята, че златният медальон, продаден от CNG, не е принадлежал на Омуртаг. Той припомня, че находката на Петър Славчев е намерена не в самия дворец, а в обикновено жилище край Царевец, което навежда на мисълта, че не става дума за истинска владетелска регалия. Доц. Йотов смята, че ниската цена на предмета, предложен на търга, е била достатъчно основание държавата да прояви интерес и да се опита да закупи артефакта, свързан с българската история. По думите му, наскоро унгарското правителство е похарчило 28 милиона евро, за да купи от „Сотбис“ и да върне в страната ценното сребърно съкровище „Сеусо“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg