Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Медена земя“ с прожекции в София

Македонският документален филм с две номинации за „Оскар“ част от програмата на „София филм фест“

С простия си живот и отношението към пчелите и природата, Хатидже впечатли западните критици.  - „Медена земя“ с прожекции в София

С простия си живот и отношението към пчелите и природата, Хатидже впечатли западните критици.

Македонският документален филм „Медена земя“ не успя да вземе нито една от двете награди „Оскар“, за които се бори на 9 февруари вечерта. Но и без американски лаври българската публика очаква с нетърпение да гледа историята, разказана от Тамара Котевска и Любомир Стефанов, за една от последните пчеларки в Европа. Филмът ще бъде част от програмата на „София филм фест“, с прожекции на 13 и 31 март.

Филмът разказва за петдесетинагодишната туркиня Хатидже Мурадова. Тя и възрастната ѝ майка, прикована към легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия, където живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода.

Вижте още: ЗАЩО АМЕРИКА ХАРЕСА ФИЛМ ЗА СЕЛСКИЯ РАЙ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?

Половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях, другата прибира. Целта ѝ е да върне баланса в „медената земя“ – докато едно многодетно семейство не се заселва до тях. Хатидже посреща с радост новите си съседи и започва да учи комшията на своя занаят, но той пренебрегва съвета ѝ да оставя половината от меда за пчелите и предлага всичко за продан. От малка история филмът се превръща в епична продукция за човешката експлоатация на природните ресурси.

„Медена земя“ бе номиниран в две категории за награда от Американската филмова академия – най-добър международен филм, където загуби от южнокорейския „Паразит“, и за най-добър пълнометражен документален филм, където победата прибра „Американска фабрика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg