Медиите и киното в Китай минават под контрола на Комунистическата партия

Народната зала в Пекин, където по време на четвъртата пленарна сесия на 13-тия Национален народен конгрес (парламента) делегатите гласуваха поправки в Конституцията, включително и отмяната на ограниченията за президентския мандат. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Медиите и киното в Китай минават под контрола на Комунистическата партия

Народната зала в Пекин, където по време на четвъртата пленарна сесия на 13-тия Национален народен конгрес (парламента) делегатите гласуваха поправки в Конституцията, включително и отмяната на ограниченията за президентския мандат. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай възнамерява да загърби държавния регулаторен орган, контролиращ пресата, радиото, филмите, телевизиите и развлекателния сектор (SAPPRFT). На негово място ще се появи напълно нова административна структура под прекия контрол на управляващата Комунистическа партия.

Предложението е част от серия промени в законодателството на страната. Ако проектозаконът стане факт, медиите и развлекателният бизнес ще бъдат наблюдавани изцяло от Комунистическата партия, отбелязва „Варайъти“.

„Предложената административна структура, която ще бъде директно под контрола на държавата, ще поеме отговорността за изготвянето на политики и мерки за управителните съвети на радиото и телевизията, ще съблюдава тяхното приложение и развитие, ще координира разпространението на медийни материали и ще насърчава институционални реформи в секторите, които внасят радио- и телевизионни програми в опит влиянието на сектора да стане глобално“, гласи съобщение на официалната държавна новинарска агенция „Синхуа“.

Готвената промяна е поредният опит за сливане на административна структура с правителството в Китай и ще бъде гласувана на годишната парламентарна сесия. Освен това се очаква Китайска централна телевизия, Китайско международно радио и Китайско национално радио да се слеят в нов държавен броудкастинг гигант, отново под опеката на Партията.

Америка за България

Регулаторният орган SAPPRFT е създаден сравнително скоро, през 2013-а, когато се сливат няколко институции за контрол над радиото, телевизията и киното, по-късно Общата администрация на печата също бе включена в държавното обединение.

ДС