Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Медийна манипулация

Истини, лъжи и полуистини. Деконструкция на Петър Волгин

България се е сринала до 106-о място в класацията на „Репортери без граница“. Но не спирането на „Деконструкция“, а по-скоро съществуването му, има принос да сме на последно място в Европейския съюз (и) по този показател.  - Медийна манипулация

България се е сринала до 106-о място в класацията на „Репортери без граница“. Но не спирането на „Деконструкция“, а по-скоро съществуването му, има принос да сме на последно място в Европейския съюз (и) по този показател.

Пожизненият председател на СЕМ, заявилият открито своите десни възгледи Георги Лозанов, спира предаването на „Деконструкция“ на левия журналист Петър Волгин заради остра критика срещу политиката на европейските и американски елити, президента Плевнелиев и иронични коментари за управляващите. България се срина до 106-о място в класацията за свобода на словото на международната организация „Репортери без граници“ за 2015 година.

Не е ли така? Не.

Горните две изречения не са нищо повече от пример за медийна манипулация. Както всяка манипулация с претенции за нещо повече от елементарна лъжа, те съдържат истини, полуистини и лъжи, които, събрани заедно, вече нямат много общо с реалността.

Истина е, че Георги Лозанов е председател на СЕМ и че България се е сринала до 106-о място в класацията на „Репортери без граница“. Само че редът на двете събития е обратен. И не спирането на „Деконструкция“, а по-скоро съществуването му, има принос да сме на последно място в Европейския съюз (и) по този показател. Защото първият от шестте критерия, за които следи „Репортери без граници“, е плурализмът. А именно плурализмът, или по-точно липсата му, е големият проблем на „Деконструкция“.

Полуистина е, че Георги Лозанов спира „Деконструкция“, както и че налага тежка глоба на на БНР. БНР спира предаването, а глобата може да бъде наложена само след гласуване и мнозинство – поне трима от петимата членове на СЕМ.

Лъжа е, че причина за акта, довел до решението на БНР да свали предаването от ефир, са критиките и иронията. Причината е отсъствието на други гледни точки, което по закон е задължително за държавните медии.

В едно от последните си изявления по повод спирането на „Деконструкция“ Волгин обещава да продължи борбата и завършва с „Победа будет за нами“. Можем само да го поздравим за иронията – защото какво по-иронично от това да се бориш за свободата на словото със Сталин зад гърба си?

1061069_10153754931812416_38578259_n

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90