Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Медитация с Джошуа Бел

Моля, изключвайте телефоните си по време на концерт!

Оркестрантите от „Класик ФМ“ споделят, че рядко са работили с толкова непретенциозна звезда като Джошуа Бел. - Медитация с Джошуа Бел

Оркестрантите от „Класик ФМ“ споделят, че рядко са работили с толкова непретенциозна звезда като Джошуа Бел.

Хиляди се отдадоха на медитация с Джошуа Бел в зала 1 на НДК на 13 май вечерта. Но не езотерична, а Медитация от „Таис“ на Жул Масне. Музикалната терапия поведе диригентът Максим Ешкенази заедно със симфоничния оркестър на радио „Класик ФМ“ в 20 часа. Започна с увертюрата от „Сън в лятна нощ“ от Феликс Менделсон-Бартолди и продължи със Симфония №40 на Моцарт.

Кулминацията в масовата медитация обаче дойде с появата на Джошуа Бел във втората част на концерта. Той излезе с бърза крачка, понесъл безценната си цигулка „Страдивариус“, и веднага се сля с оркестъра – въпреки че бе солист, лъкът му поведе останалите инструменти с Концерта за цигулка на Макс Брух. С необичайна скромност за цигулар от подобна класа Бел отдаде почит на оркестъра, който стоеше зад него. А лицата в публиката го следяха с усмивка. Той остана на сцената само 40 минути – но така наситени емоционално, за да останат звуците от цигулката му задълго в съзнанието на българската публика. Накрая го изпратиха изправени на крака с призиви за още.

joshua bell2-a

Джошуа Бел бе на сцената 40 изключително емоционални минути.

Музикантът пристигна в България малко преди генералната репетиция с оркестъра на „Класик ФМ“. Оркестрантите споделят, че рядко са работили с толкова непретенциозна звезда. Обяснил какво иска и на какво да се акцентира и след това поискал да се сложат микрофоните на точно определени места. След края на аплодисментите в зала 1 пък се включил в организираната почерпка с българските си колеги. Снимал се с всеки, който изявил желание, и споделил, че много харесва хората тук и местната кухня.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Джошуа Бел идва за втори път в България. Преди 3 години той свири в препълнената зала „България“. Този път концертът му е част от Европейския музикален фестивал, който ще продължи с аржентинска музика – Астор Пиацола, Каролс Гардел и др., изпълнена от дуото Веско Пантелеев-Ешкенази – Людмил Ангелов (26 май, зала „България“), после със знаменитата Меса в си минор на Йохан Себастиан Бах (19 май, Аула на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“) в изпълнение на Фестивален бароков оркестър и хор, със солистите Гергина Гергинова, Олга Михайлова-Динова, Виргил Хартингер (Австрия) и Пламен Бейков, концерт на майсторския клас на цигуларя Светлин Русев (27 май, Полски институт), арт скици с „Ангел Заберски квартет“ (8 юни, София лайв клуб).

P.S. Моля, изключвайте звука на телефоните си по време на концерт. Не само когато на сцената е Джошуа Бел. Веселото подсвиркване за получен sms не се вписва в Медитация от „Таис“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах