Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Медитира от 200 г. и все още жив

Мумифицираният монах не бил мъртъв, медитирал, смятат будисти. - Медитира от 200 г. и все още жив

Мумифицираният монах не бил мъртъв, медитирал, смятат будисти.

Тялото, застинало в поза лотос и покрито с животински кожи, което бе открито миналата седмица в монголската столица Улан Батор, все още функционира. Това твърди виден будист, според когото мумифицираният монах не е мъртъв, а е „в дълбока медитация”. Според него духовникът е в рядко духовно състояние, известно като тукдам, пише „Индипендънт“.

„Монахът е в поза ваджра лотос. Лявата ръка му е отворена, а дясната символизира проповядване на сутра. Това е знак, че ламата не е мъртъв, а е в дълбока фаза на медитация”, твърди професор Ганхугиин Пуревбата от Монголския институт за будистко изкуство.

Смята се, че мумифицираният монах е учител на бурятския лама Даши-Доржо Итигилов, който умира през 1927 г. по време на медитация. Когато тялото му е ексхумирано от будистки монаси през 1955 г., а след това и през 1973-а, останките на Итигилов били в поза лотос и не показвали никакъв признак на загниване.

Преди да бъде ексхумирано за трети път през 2002 г., тялото било положено в ковчег със сол.

Владислав Козелцев – експерт по биотехнологии, твърди, че запазването на останките на Итило може да се дължи на дефектен ген. Той не отрича, че наличието на сол в ковчега забавя процеса на разлагане, но със сигурност би могло да се говори и за „някакъв таен процес на балсамиране”, който все още не е известен на учените.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90