Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Медицинско изследване доказа: изкуството удължава живота

В Монреал здравната каса осигурява безплатни билети за музей заедно с лекарствата

Дори да не оценявате изкуството на Кристо, досегът с него е полезен за вашето здраве. На снимката: „Плаващите кейове“ в италианското езеро Изео, 2016-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Медицинско изследване доказа: изкуството удължава живота

Дори да не оценявате изкуството на Кристо, досегът с него е полезен за вашето здраве. На снимката: „Плаващите кейове“ в италианското езеро Изео, 2016-а. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Посещението дори само на едно или две културни събития годишно намалява риска от ранна смърт с 14 процента, твърди изследване, публикувано преди дни в Британския медицински журнал.

Екип учени от „University College London“ изследвали 6710 души на възраст над 50 години, за да открият връзката между отношението към изкуството и смъртността. Без всякакво съмнение изследването е потвърдило, че е достатъчно да бъде посетено дори само едно културно събитие годишно, за да бъде намален рискът от преждевременна смърт. Тези, които посещават музеи, театри, концерти поне веднъж на 2-3 месеца, имат 31% по-голям шанс да живеят по-дълго от връстниците си.

Подобни изследвания в последно време предприемат немалко световни университети. През последното десетилетие учени от Дания и Великобритания доказват, че наличието на картини в болниците влияе положително върху общото състояние на пациентите и гарантира по-бързо оздравяване. Миналата година в Монреал бе въведена пилотна инициатива, при която лекарите изписват безплатни билети за музей по здравна каса за пациентите си и техните семейства.

Изследването на „University College London“ взима предвид и социално-икономическите фактори, като отчита, че дълголетието може да бъде свързано и с по-високия икономически статус на хората, които обикновено посещават артистични събития. Но някои статистически връзки между културната ангажираност и дълголетието доказват, че ефектът на изкуството е безспорен и не зависи от благосъстоянието на хората.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС