Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мекушав опит на Джоли да бъде едновременно режисьор и актриса

Анджелина и Брад разполагат с най-търсената стока в киното: химията. Но от нея не е останало нищо, пише „Гардиън“

Джоли и Пит вероятно са по-добро семейство в живота, отколкото на екрана. - Мекушав опит на Джоли да бъде едновременно режисьор и актриса

Джоли и Пит вероятно са по-добро семейство в живота, отколкото на екрана.

Преди десет години Брад Пит и Анджелина Джоли започнаха връзката си с участието си в „Мистър и мисис Смит“, трилър за семейна двойка наемни убийци, всеки от които научава, че е нает да убие другия: полусъзнателна, но блестяща притча за брака и семейните кариери в Холивуд. Би било хубаво да се каже, че „Край морето“ е продължение – поне донякъде, коментира за „Гардиън“ Питър Брадшоу, любимият ни британски кинокритик напоследък.

Това е третият режисьорски филм на Джоли-Пит, но първият, в който съчетава позициите на режисьор и актриса – и представлява доста сериозен, но мекушав опит за европейска драма.

„Край морето“ е история за загниващ брак в затъналата в цигарен дим Франция от края на 60-те, с изобилие от многозначителни погледи и скука. Той е блокирал и алкохолизиран писател; тя е бивша танцьорка. (И нямат деца – но ги тревожи емоционалния и духовен стерилитет.) Дошли са да изкарат ваканцията си на френското крайбрежие и да поработят върху проблемите си – сред дълги паузи и агонизиращо мълчание. И все пак връзката им леко живва, когато откриват дупка в стената на хотелската си стая, през която могат да шпионират заниманията на съседите си – секси френска двойка. Еротична игра? Или трогателен спомен за собствената им младост?

Взаимствани са части от „Приключението“ и „Под яркото слънце“ (първата адаптация на „Талантливият мистър Рипли“) и може би Джоли Пит е искала да върви по стъпките на Одри Хепбърн и Албърт Фини в драмата за семейна криза на Стенли Донън „Двама по пътя“ (1967). С добавка малко от дуета Бъртън-Тейлър.

Звучи леко абсурдно, но като режисьор Джоли пренебрегва собственото си актьорско изпълнение; на моменти изглежда като изпаднала в кататония, прекалила с хапчетата манекенка. Анджелина и Брад разполагат с най-търсената стока в киното: химията – но след бълбукането и мехурчетата накрая не остава нищо.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС