Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мел Гибсън: Не съм глупак, за да финансирам вече сам филмите си

Заради антисемитските му изказвания ангажиментите му в киното са силно намалели

Мел Гибсън вече отказва да плаща сам филмите си, така киностудията щели да се научат лошо. - Мел Гибсън: Не съм глупак, за да финансирам вече сам филмите си

Мел Гибсън вече отказва да плаща сам филмите си, така киностудията щели да се научат лошо.

Скандалното изказване на Гари Олдман неотдавна за това, че евреите управляват Холивуд и как не трябва да се „хапе ръката, която те храни”, взеха английския актьор на мушката, припомняйки ни подобни пропадания на Мел Гибсън през 2006-а.

Антисемитските речи на Лудия Макс обаче са вече минало за него или поне така твърди той пред „Холивуд Рипортър“. Актьорът-режисьор даде интервюто в Карлови Вари, Чехия, където получи Кристален глобус за цялостно творчество. От думите му става ясно, че Гибсън е нов човек, който опитва да се „реабилитира“. Заради изказванията му ангажиментите му очевидно са силно намалели…

– Г-н Гибсън, Гари Олдман наскоро съживи еврейската история, в която се забъркахте преди години. Смятате ли, че това е вече зад вас?

– Определено е зад мен, от тогава минаха 8 години. Въпреки че тази история се появява като призрак от време на време, аз се справих с нея. Справих се с отговорност и продължавам да работя върху себе си, за да мога да изкупя вината си за онова, в което съм се забъркал. Но някак неусетно всичко, което е по моя вина, продължава да се върти многословно в пространството. Съжалявам, че другите продължават да ме свързват с тази история, но аз направи това, което трябваше, за да се реабилитирам.

– Изиграли сте широка палитра от персонажи и сте режисирали филми с трудни теми като „Апокалипто” и „Страстите Христови”. Какво искате да правите от тук нататък?

– Никой не искаше да финансира тези филми, за които говорите. Те малко или много бяха успешни, но въпреки това аз приключих с това сам да финансирам собствените си филми. Защото това не ми прави услуга. Студиата ще се научат, че нищо не ти пречи да си бъркаш в джоба, и ще го вземат за даденост. В нашия бизнес това не е много далновидно, а аз не съм глупак. Адски трудно е да намериш пари за нещо, което си струва да бъде режисирано. Никой няма кой знае колко вяра в по-различните проекти и затова те рядко намират финансиране.

– Работите ли върху нещо в момента?

– Има интересни неща, които съм подхванал, но не искам да ги коментирам. Не искам, защото всеки път, когато споделя какво правя, някой друг ме изпреварва и аз оставам излъган. Гледайте на нашия бизнес като на индустриален шпионаж. Тъпото е, че повечето от крадените проекти се превръщат в лошо направени телевизионни сериали.

– Какви роли ви се ще да изиграете?

– Току-що приключих със снимките на „Кървав баща” – филм на Жан-Франсоа Рише. Много приятен френски режисьор, но темата на лентата е много американска. Аз играя мотоциклетист, който има дъщеря, забъркала се в неприятности. Добра предпоставка за приключения, нали?

– Това означава ли, че вече се интересувате от филми, които изследват такъв тип семейни отношения?

– Това е променливо усещане. Никога не съм имал някакъв грандиозен план за кариерата си. Захващам се с това, което е пред очите ми и ме интересува в дадения момент. Има идеи на всяка крачка, връхлитат те буквално отвсякъде. Въпреки това нищо ново не откриваш в тях, защото вече по тези идеи са снимани много филми. Единственото спасение е да ги пресъздадеш по различен начин.

 

Източник: The Hollywood Reporter

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90