Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мел Гибсън поканен да снима филм за цар Калоян Красивия

„Ню Бояна филмс“ планира да екранизира и историята за спасяването на българските евреи

На Мел Гибсън е изпратен предварителен сценарий за цар Калоян. - Мел Гибсън поканен да снима филм за цар Калоян Красивия

На Мел Гибсън е изпратен предварителен сценарий за цар Калоян.

Филми за българските царе Калоян и Борис III планира да снима у нас американската продуцентска компания „Милениум филмс“ до края на 2017 г. За режисьор на единия ще бъде поканен Мел Гибсън, съобщи Ярив Лернер, изпълнителен директор на „Ню Бояна филмс“, пред наши журналисти, поканени на разходка в Киноцентъра.

Историята за Калоян Красивия (наречен така от Лернер) се развива по времето на Четвъртия кръстоносен поход. Византийският василевс Алексий III търси помощ от българина срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, за да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква. В отговор светият отец настоява България да се присъедини към Римокатолическата църква.

Този преразказ е все още далеч от снимки. От „Ню Бояна филмс“ са поканили Мел Гибсън да се заеме с филма и са му изпратили историята за Калоян във вид на предварителен сценарий. Получил го асистентът на Гибсън, а самият актьор бил зает със снимки в Австралия. Ярив Лернер твърди, че очакват около 16 февруари у нас да пристигне авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян – Голан Рамрас, който отговаря за развитието на проектите в компанията „Марвел“. За сценария той ще работи с български историци, между които е и преподавател по история в Софийския университет. Миналата година Рамрас бе в България, за да преподава сценарно писане в Киноцентъра.

Филмът за цар Борис Трети ще бъде за спасяването на българските евреи. Ярив Лернер разкри пред българските журналисти, че предстои да се види със Симеон Сакскобургготски и да му предложи да участва под някаква форма във филма. Сценарият ще бъде написан от друг американски професионалист, на когото българи ще му разкажат историята, която ще пише.

Вижте още: ЗАЩО БОРИС ТРЕТИ НЕ Е БЪЛГАРСКИЯТ ШИНДЛЕР

Вижте още: ЗАЩО ЦАР БОРИС III Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ „БЪЛГАРСКИ ШИНДЛЕР“

Ролите на двамата наши царе най-вероятно ще бъдат поверени на известни американски актьори, казва Лернер. За някои от образите ще бъдат поканени и българи. Владетелите ни ще говорят във филмите на английски, а ние ще ги разбираме със субтитри. Директорът на „Ню Бояна филмс“ планира двете продукции да бъдат готови до края на 2017-а.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg