Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Мементо за риби

Кои артисти ще предложат по-завладяващи изпълнения - в киното или на Европейското по футбол?

В „Търсенето на Дори“ смехът и сълзите често са на една рибешка люспа разстоаяние. - Мементо за риби

В „Търсенето на Дори“ смехът и сълзите често са на една рибешка люспа разстоаяние.

Американски свръхестествен трилър, американска екшън комедия, българска драма и – най-добрият от четирите филма – още една американска (рибена? рибна? рибешка?) комедия, която е анимационна, излизат на екран тази седмица. Дали е възможно някой от тях да предложи по-завладяваща интрига, повече съспенс и по-добри артисти, отколкото в мачовете от Европейското първенство по футбол? Зависи доколко обичате футбола, но може би да.

Заклинанието 2

Това продължение ни среща отново с неудържимо привлеченото от демони (или обратното) семейстово Дарен. Друг върпрос е дали демоните са били истински или по-скоро измислени от самите тях. Каквито и да са, можем да приемем „Заклинанието 2” като загрявка за задаващите се „Ловци на духове”. Онези ще се опитат да ни разсмеят, а тези се надяват да ни уплашат – въпреки че паранормалните буйства обикновено също заслужават присмех.

Сюжетът се разгъва няколко години след като Ед и Лорейн Уорън (Патрик Уилсън и Вера Фармига) уталожиха демоническото присъствие в дома на сем. Перон. Едно от най-интересните приключения на двойката паранормални детективи се случва по Коледа 1977 г., когато им се налага да заминат за добрата стара Англия и да се преборят с кошмарите в дома на сем. Ходжсън – постоянно нарастващи шумове, левитация на предмети и други неистови буйства…

Агент и половина

Някога в гимназията Калвин Джойнър е бил звездата на класа, а Боб Стоун  – пълен лузър, като в случая „пълен“, освен завършен, значи и тлъст, на когото всички се подиграват – ако не се намеси Калвин да го отърве. Сега обаче за двамата герои нещата са се променили – Калвин живее скучния живот на редови счетоводител, а Стоун е просто неузнаваем – истинска двуметрова планина от мускули с вълнуваща работа – агент на ЦРУ. Стоун е твърдо решен да привлече някогашния си съученик за помощник за едно разследване, в което математическите му умения ще са от полза…

Звездите на „Агент и половина” са близо двуметровата скала Деуйн Джонсън и 157-сантиметровата звезда Кевин Харт. Това са новите Арнолд Шварценегер и Дани де Вито и те не са по-добри от старите в нито едно отношение, освен че не са бели и Джонсън няма австрийски акцент. Това обаче не значи, че филмът не е забавен. Оценките за него варират от „истински смешен, с интригуващ сюжет, една от най-големите изненади на годитата” до „лъскав, глупаво измислен, агресивно шумен и толкова тъп и предвидим, че дори и да го гледате, ще го забравите до края на годината”… Е, до края на годината има доста време, гледали сме филми, които се забравят до края на седмицата.

Бартер

„Бартер“ е продължение на документалния филм „Омагьосан от морето“, с който режисьорът Атанас Киряков отново се връща към историята на рибарското селище и неговите обитатели. Участват Филип Аврамов, Татяна Лолова, Мартина Вачкова, Владимир Пенев, Васил Димитров, Койна Русева, Михаил Мутафов…

Татяна Лолова и Филип Аврамов в „Бартер“

Татяна Лолова и Филип Аврамов в „Бартер“

Търсенето на Дори

„Търсенето на Дори“ е филмът, за който няма да съжалявате, че сте си дали парите. Ако помните „Търсенето на Немо”, Дори беше първата приятелка на баща му Марлин и изигра сериозна (но смешна) роля в откриването на сина му Немо. Сега самата тя, осенена от внезапен проблясък на клетата си памет, се сеща, че има родители и хуква да ги търси. Но Дори страда от загуба на краткосрочната памет и това прави задачата по-трудна дори от тази на героя във филма на Кристофър Нолан „Мементо“. Той имаше същия проблем, но за разлика от Дори (или която и да е риба) поне можеше да си води записки.

Дори, Марвин и Нево ще прекосят океана, за да стигнат до престижния калифорнийски Институт по океанология – възстановителен център и аквариум. А там заедно с трима от най-колоритните му обитатели, Бейли – делфин белуга, убеден, че сонарът му е повреден, късогледата китова акула Надежда и Ханк – октопод, който се плаши от свободата, ще преживеят невероятни приключения – дори и извън обичайната им водна среда.

„Търсенето на Дори“ има изобретателен сюжет, пълен с физически и словесни гегове и вълнуваща история, в която смехът и сълзите често са на една рибешка люспа разстоаяние.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах