Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мемориалът на загиналите войници (вероятно) няма да бъде пред НДК

Конкурсът за възстановяване на паметника ще бъде проведен отново след по-широко обществено обсъждане

Визуализация на спечелилия идеен проект, създаден от студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова. - Мемориалът на загиналите войници (вероятно) няма да бъде пред НДК

Визуализация на спечелилия идеен проект, създаден от студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова.

Конкурсът за изграждането на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк е бил прекратен със заповед на столичния кмет Васил Терзиев, става ясно от публикация в сайта за електронни обществени поръчки.

В решението за прекратяване на конкурса, подписано от кмета, се казва:

В деловодството на Столична община, в медийните платформи и в социалните мрежи беше изразена както подкрепа на идеята за възстановяване на мемориала в автентичния му вид, така и критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества на премирания проект и по отношение на несъответствието му с изискванията на заданието, изготвено за целите на конкурса. Резултатите от конкурса предизвикаха и дебат относно мястото и начина, по който може да бъде изграден нов мемориал“.

Обяснено е, че част от критиките към конкурса са свързани с липсата в журито на представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници. Творческите организации са изразили несъгласие с начина на провеждане на конкурса в този му вид и са отказали да включат свои представители в него.

Изразена е критика към състава на журито, в което е даден превес на присъствието на историци и специалисти, свързани с паметниците, както и представители на граждански организации. В становищата се казва, че липсват скулптори или други утвърдени творци, чиито авторитет да бъде гарант за качествата на резултата, липсват урбанисти, които да разгледат градоустройствените аспекти на решението“.

Проблем според кмета е и недостатъчният брой подадени предложения, сред които журито е трябвало да избира. Това, се казва в решението, е заради недостатъчният награден фонд, който не е „адекватен на тежестта и сложността на задачата“ и не може „да заинтригува доказали се творци“.

Обосновката за кметското решение е свързана основно с новия урбанистичен контекст, в който трябва да бъде поставен паметникът.

Класираният на първо място проект на студио „Гебуплан“ с ръководител арх. Филипа Гугучкова наподобява първоначалния вид на мемориала. При изграждането на мемориала са използвани съществуващите казарми и това за времето си е било адекватно и съзвучно с пространството и времето. Възстановяването му по подобие на оригинала ще създаде първо визуална преграда и най-вече пространствен анахронизъм.

В съвремието паркът на НДК е утвърдено място за социални контакти на предимно млади хора и място за фестивали и изложения. В близост е и детският кът и кино на открито. Всички тези дейности са в ярък дисонанс с експонирането на мемориала във вида, в който е бил изграден. Липсата на адекватно вписване в съществуващата градска среда нарушава светостта му. В тази връзка се предлага преосмисляне на мястото, където да бъде издигнат достоен мемориал с нов прочит, където могат да се провеждат чествания и да се отдаде наистина почит с вечен огън и далеч от градския шум, където можем да помълчим и да благодарим на тези хиляди жертви, отдали живота си за нас“.

След като информацията за прекратяване на конкурса се появи в публичното пространство, кметът Васил Терзиев публикува и личен коментар в профила си във Фейсбук:

Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни – Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам, когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му, и детето му.

Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било – паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ.

Затова взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса. Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България.

Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество.

И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор – защото и миналото, и бъдещето ни го изискват“.

Васил Терзиев ще инициира по-широко обществено обсъждане за вписването на паметника в пространството на НДК. Патриотични организации обаче обещават да съберат протести пред общината, за да бъде отменено новото решение на кмета, а общинските съветници от ГЕРБ-СДС ще поискат оставката му.

Решението за спиране на конкурса може да бъде обжалвано пред КЗК в 10-дневен срок.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС