Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мениджърът на диригента Валери Гергиев се отказа от него

Той е от най-великите диригенти на нашето време, но не мога да се погледна в огледалото, ако пряко или косвено съм получил облаги от режим, който обяви война на всички нас, казва Маркус Фелзнер

Диригентът Валери Гергиев на концерта си в Зала „България“ през май 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Мениджърът на диригента Валери Гергиев се отказа от него

Диригентът Валери Гергиев на концерта си в Зала „България“ през май 2017 г. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Валери Гергиев загуби договора с мениджъра си заради близките си взаимоотношения с руския президент Владимир Путин. Миналата седмица 68-годишният диригент загуби няколко бъдещи ангажимента след руската атака над Украйна от 24 февруари и междувременно е притиснат от редица институции, с които предстои да работи, да заеме позиция за случилото се.

На 27 февруари стана ясно, че Маркус Фелзнер, мениджърът на Гергиев, прекратява отношенията си с него. Гергиев е „един от най-великите диригенти на нашето време и изключителен човек с дълбоко чувство за порядъчност“, но който „не може или не иска публично да сложи край на дългогодишно заявяваната си подкрепа за режим, който извърши големи престъпления“, казва той, цитиран от „Гардиън“.

„В светлината на криминалната война, започната от руския режим срещу демократичния и независим народ на Украйна и срещу отвореното европейско общество като цяло, за нас стана невъзможно и очевидно нежелано да защитаваме интересите на маестро Гергиев“, казва в изявления Фелзнер и нарича решението си „най-тъжният ден в кариерата ми“.

„Хилядите феноменални музиканти, танцьори и други служители на Мариинския театър и семействата им“ са плодът на живота му, казва Фелзнер.

„Постиженията на маестро Гергиев в изкуството не може да се сравняват с тези на друг жив творец – се казва още в изявлението от мениджъра. –  Ще бъде дълбоко погрешно да държим сметка на творците само заради тяхната националност. Във всяко изкуство има политика, но не всеки творец е политик. Въпреки това творците разбират ясната разлика между патриотизма и активната политическа подкрепа към настоящото правителство на страната си. Моето най-искрено желание е Мариинският театър и директорът му Валери Гергиев съвсем скоро да се насладят на свободата да представляват нация, която с право се гордее – не само с огромното си културно наследство, с красотата на езика си и с изключително надарените си хора, но също така и с поддържането на мира, на отвореното общество и на върховенството на правото.

Когато едно правителство яростно нападне мирния ред, върху който е построен наново целият ни континент, един политически поддръжник на това правителство, който освен това е и на работна позиция, предоставена му от правителството, по мое лично мнение не може по привидно неутрален начин да призове за мир „двете страни“ или да замълчи. Не могат и онези, които работят за него с любов и отдаденост. Сърцето ми е разбито. Но същевременно не мога да продължа работните си взаимоотношения с който и да било творец, и да се погледна в огледалото, знаейки че пряко или косвено съм получил каквито и да е облаги от режим, който обяви война на всички нас.

Мислите ми са с Валери Гергиев и най-вече с милионите жертви на една криминална война, която се развива пред очите ни.“

Мениджърът на Гергиев се отказа от клиента си часове преди да изтече крайния срок на диригента за коментар относно руската инвазия в Украйна. Кметът на Мюнхен Дитер Райтер даде ултиматум на Гергиев да заеме позиция до понеделник, 28 февруари. Ако дотогава няма отговор, маестрото ще бъде уволнен от позицията си на главен диригент на Мюнхенската филхармония.

Същият ултиматум му бе поставен и от Джузепе Сала, кмет на Милано и президент на Ла Скала. Диригентът трябва да излезе на сцената в оперния театър на 5 март и ако дотогава няма отговор, институцията ще му потърси заместник, заявил е говорител на институцията пред „Варайъти“ миналата седмица.

Филхармонията в Ротердам заяви готовност да отмени тазгодишното издание на Гергиевия фестивал през септември, който се провежда ежегодно от 1996 г. насам.

Понастоящем Гергиев е музикален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург. Връзките му с президента Путин датират от началото на 90-те години, като диригентът неколкократно е участвал в политическите му кампании. През 2012 г. той се появи в телевизионна предизборна реклама, две години по-късно се обяви в подкрепа на анексирането на Крим, а през 2016 г. изнесе концерт в Палмира, Сирия, съвсем скоро след като руски военни сили бомбардираха града.

Диригентът Валери Гергиев и президентът Владимир Путин в Мариинския театър в Санкт Петербург през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалия уикенд Гергиев трябваше да излезе на диригентския пулт в „Карнеги хол“ за три концерта с Виенската филхармония, но бе сменен с канадеца Яник Незе-Сеген. По-късно институцията отмени и два гастрола на Мариинския оркестър за месец май. Диригентът загуби два ангажимента с Виенската филхармония в Нейпълс, Флорида.

Потърсен за коментар от „Гардиън“, мениджърът на Гергиев в САЩ е отказал коментар.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg