Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мерил Стрийп за Тръмп: Накара сърцето ми да се свива

Всички губим, когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, каза актрисата

Мерил Стрийп със „Златен Глобус“ за цялостен принос. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Мерил Стрийп за Тръмп: Накара сърцето ми да се свива

Мерил Стрийп със „Златен Глобус“ за цялостен принос. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерил Стрийп, актрисата с невероятните 30 номинации и 8 статуетки, тази нощ излезе на сцената на наградите „Златен Глобус“, за да получи награда за цялостен принос. Темата на словото й беше Доналд Тръмп, но за разлика от водещите и техните шеги, тя бе съвсем сериозна.

„Благодаря на чуждестранната преса в Холивуд! Само да ви припомня какво каза Хю Лори по-рано: всички ние тук, в тази зала, принадлежим към най-охулваната част от американското общество. Помислете за това: Холивуд, чужденци и журналисти“, започна Стрийп.

След като изтъкна колко забележителни актьорски изпълнения е видяла през годината, Мерил Стрийп се насочи директно към новоизбрания президент на Америка:

„Имаше едно изпълнение през тази година, което ме изуми. Направо се заби в сърцето ми. Не защото беше добро; нямаше нищо добро в него. А защото беше ефективно и си свърши работа. Накара публиката да се смее и да си покаже зъбите. Това беше моментът, в който лицето, което иска да седне в най-уважаваното кресло в нашата страна, имитира репортер с увреждания. Някой, от когото той има много по-големи привилегии, власт и сила. Когато видях това, сърцето ми се сви и още не мога да го извадя от главата си, защото не беше филм. Това беше истинският живот.

Инстинктът да унижаваш хората, особено когато е моделиран от някой с власт в обществото, е много силен. Той навлиза в живата ни, защото един вид получаваме разрешение за това от хора, които правят същото. Неуважението предизвиква неуважение, насилието разпалва насилие. И когато хората с власт използват своето положение, за да нападат по-слабите, ние всички губим…“

„Както моята мила приятелка, която си тръгна, принцеса Лея, ми каза веднъж – да вземем разбитите си сърца и да направим от тях изкуство“, завърши Стрийп.

Някои консервативни коментатори незабавно разкритикуваха решението й да говори за политика в шоуто, но в залата думите й бяха посрещнати с аплодисменти, както и молбата й да бъдат подкрепени журналистите, заплашени от преследване:

„На нас ни е необходимо журналистите и медиите да се придържат към твърди принципи, да заставят властите да отговарят за делата си и да изкарват наяве всяка възмутителна постъпка на управляващите. Точно затова бащите-основатели на нацията са записали в Конституцията принципа за свобода на пресата“.

https://youtu.be/NxyGmyEby40

Не закъсня и реакция от Доналд Тръмп. Бъдещият американски президент коментира пред „Ню Йорк Таймс“, че не е изненадан от атаката на „либералните филмови хора“. Според него Мерил Стрийп е близка на Хилари Клинтън.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90