Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мерил Стрийп зад Оскар за филм за изнасилването от Делхи

„Дъщерята на Индия“ е оставил актрисата без думи

На премиерата на новия си филм „Суфражетка“ в Ню Йорк Мерил Стрийп заяви, че е в „кампания“ заглавието да бъде номинирано за най-добра документална лента. - Мерил Стрийп зад Оскар за филм за изнасилването от Делхи

На премиерата на новия си филм „Суфражетка“ в Ню Йорк Мерил Стрийп заяви, че е в „кампания“ заглавието да бъде номинирано за най-добра документална лента.

Мерил Стрийп призова документалният филм „Дъщерята на Индия“, който проследява жестокото изнасилване и впоследствие смърт на 23-годишно момиче в Делхи от 2012 г., да спечели Оскар. На премиерата на новия си филм „Суфражетка“ в Ню Йорк актрисата заяви, че е в „кампания“ заглавието да бъде номинирано за най-добра документална лента.

„Когато за първи път видях филма, не можех да продумам“, обясни Стрийп.

Номинациите за наградите на Американската филмова академия ще бъдат обявени на 14 януари.

Четиричасовият „Дъщерята на Индия“ е режисиран от Лезли Удуин, което е и нейният кинодебют. По-рано този месец, когато 4-годишно момиченце бе изнасилено и убито с камъни в Делхи, Удуин заяви, че е смаяна от относително слабия отзвук след злодеянието – на фона на обнадеждаващите протести след смъртта на 23-годишната студентка през 2012 г.

„Защо хората сега не са на улиците“, запита режисьорката.

„Дъщерята на Индия“ предава събитията отпреди 3 години, когато банда мъже изнасили жестоко младо момиче, по-късно починало от раните си. Във филма е включено и интервю с един от подсъдимите по делото – докато той е в ареста и очаква Върховният съд да потвърди присъдата на по-долните инстанции. Смърт.

Изнасилвачът заявява директно пред камерата, че момичето е нямало да намери смъртта си, ако не се бе съпротивлявало срещу нападателите си. Обвинява жертвата си, че не е била „момиче с чест“.

Премиерата на филма през март бе съпроводена от остра реакция от страна на правителството в Индия, което настояваше, че заглавието може да „насърчи и инициира насилие срещу жените“. От кабинета се чу и глас, че документалната лента е част от „конспирация за очерняне на страната“. Самият филм бе забранен за прожекции в Индия – но се излъчва свободно в редица държави, от Исландия до Китай. Американската премиера е насрочена за 23 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС