Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Меркел между свободата на словото и егото на Ердоган

Задава ли се краят на германския канцлер, питат се анализатори

Ангела Меркел се оказа в трудна ситуация, след като турското правителство официално поиска комедиант да бъде съден за „клеветническо стихотворение“ за Ердоган.  - Меркел между свободата на словото и егото на Ердоган

Ангела Меркел се оказа в трудна ситуация, след като турското правителство официално поиска комедиант да бъде съден за „клеветническо стихотворение“ за Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да прави компромис с фундаменталните демократични принципи, за да предпази споразумението за бежанците на Европейския съюз с Турция, разказва „Гардиън“. Коментарът ѝ дойде, след като турският президент Реджеп Ердоган поиска наказателно преследване на немски комедиант заради сатирично стихотворение за него.

„Искам да наблегна отново на това, че ние имаме фундаментални ценности в конституцията и сред тях е член 5, който е свобода на мнението, свобода на науката и, разбира се, свобода на изкуството – заяви Меркел, попитана за предприетите от Ердоган действия срещу Ян Бьомерман в понеделник. – Изкуството и тези основни ценности са валидни независимо от всеки политически проблем, който дискутираме едни с други, включително бежанския проблем, и смятам, че Турция и Европейският съюз, а също и специално Германия, имат интерес в намирането на политическо разрешение.“

Ангела Меркел се оказа в трудна ситуация, след като турското правителство официално поиска Бьомерман да бъде съден за „клеветническо стихотворение“ за Ердоган. Канцлерът е една от водещите фигури зад опита на ЕС да подсигури сътрудничеството на Турция по споразумението за бежанската криза.

Продуцентската компания зад телевизионното предаване на Бьомерман, „Нео Магазин Роял“, съобщи, че епизодът този четвъртък е отменен, а като мотив посочи „огромното медийно внимание и фокусът върху програмата и нейния водещ“.

В телевизионния ефир в края на миналия месец, в предаването си Бьомерман рецитира стихотворението си на фона на турското знаме, с малък портрет на Ердоган в рамка. Текстът обвиняваше турския президент в редица неща, сред които „репресия срещу малцинствата, сритване на кюрдите и шамаросване на християните, докато гледа детско порно“.

Под параграф 103 в германския наказателен кодекс, който засяга обиди срещу органи или представители на чужди държави, комедиантът би могъл да бъде осъден и на затвор до пет години.

Творци и политици от цял свят, включително бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис (също жертва на шеги от страна на Бьомерман) вече изказаха солидарността си към журналиста.

Някои коментатори пък стигнаха дори по-далеч, като допуснаха, че аферата може да доведе до края на Ангела Меркел като канцлер.

„Ако тя позволи да започне съдебен процес – написа Щефан Кузмани в „Шпигел“, – всички, от консервативните антитурци до новопоявилите се меркелианци, ще видят нейното недостойно примирение пред този егоцентричен бежански търгаш. Но ако спре процеса, тя рискува да дойде краят на споразумението с Турция – и грозните картини от Идомени ще само първата капка на онова, което ще видим по европейските граници.“

Бьомерман прочете стихотворението по телевизия ZDF преди две седмици, за да илюстрира онова, което според него не трябва да се допуска в Германия – в контраст със сатирична песен на друга телевизия, която също се присмиваше на Ердоган. Заради нея миналия месец германският посланик бе призован във външното министерство в Анкара.

И докато тогава немското правителство защити песента като легитимна проява на свободата на словото, сега властта в Берлин се дистанцира от стихотворението, като го нарече миналата седмица „преднамерено обидно“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg