Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Меркел прие да бъде съден сатирикът, обидил Ердоган

Германия позволи наказателно преследване заради стихотворение

Ангела Меркел изрази и „сериозна загриженост“ за преследването на отделни журналисти в Турция, както и за нарастващите ограничения на гражданите в страната да протестират, но подчерта близките дипломатически връзки с Анкара. - Меркел прие да бъде съден сатирикът, обидил Ердоган

Ангела Меркел изрази и „сериозна загриженост“ за преследването на отделни журналисти в Турция, както и за нарастващите ограничения на гражданите в страната да протестират, но подчерта близките дипломатически връзки с Анкара.

Ангела Меркел е приела искането от Турция за наказателно преследване на германския комедиант Ян Бьомерман, прочел в телевизионен ефир обидно стихотворение на турския президент Реджеп Ердоган.

 „В конституционната демокрация претеглянето на лични права срещу свобода на словото и свобода на изразяването не е работа на правителството, а на прокуратурата и съда“, каза на пресконференция в петък Меркел, предава „Гардиън“.

Тя бе оставена с крайното решение дали главният прокурор на Германия да започне съдебно производство срещу Бьомерман, след като Ердоган поиска наказателно преследване за сатирика. Спорен параграф от Наказателния кодекс на Германия криминализира обидите срещу органи или представители на чужди държави. Повдигането на дело обаче изисква освен уведомление от страна на засегнатата страна, също и одобрение от правителството.

Пред журналисти Меркел потвърди информациите, че е имало несъгласие по случая „Бьомерман“ между външното, вътрешното, правосъдното министерства и нейния собствен щаб. Канцлерът обяви също, че смята въпросния параграф от наказателния кодекс за излишен и ще бъдат предприети законодателни мерки за неговото премахване.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Меркел изрази и „сериозна загриженост“ за преследването на отделни журналисти в Турция, както и за нарастващите ограничения на гражданите в страната да протестират, но подчерта близките дипломатически връзки с Анкара.

В телевизионния ефир в края на миналия месец, в предаването си Бьомерман рецитира стихотворението си на фона на турското знаме, с малък портрет на Ердоган в рамка. Текстът обвиняваше турския президент в редица неща, сред които „репресия срещу малцинствата, сритване на кюрдите и шамаросване на християните, докато гледа детско порно“.

Бьомерман прочете стихотворението по телевизия ZDF преди две седмици, за да илюстрира онова, което според него не трябва да се допуска в Германия – в контраст със сатирична песен на друга телевизия, която също се присмиваше на Ердоган. Заради нея миналия месец германският посланик бе призован във външното министерство в Анкара.

И докато тогава немското правителство защити песента като легитимна проява на свободата на словото, сега властта в Берлин се дистанцира от стихотворението, като го нарече миналата седмица „преднамерено обидно“.

Някои коментатори вече допуснаха, че аферата може да доведе до края на Ангела Меркел като канцлер.

„Ако тя позволи да започне съдебен процес – написа Щефан Кузмани в „Шпигел“ преди дни, – всички, от консервативните антитурци до новопоявилите се меркелианци, ще видят нейното недостойно примирение пред този егоцентричен бежански търгаш. Но ако спре процеса, тя рискува да дойде краят на споразумението с Турция – и грозните картини от Идомени ще само първата капка на онова, което ще видим по европейските граници.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах