Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Местят паметника на Старчев в Южния парк

На неговото място ще върнат Войнишкия мемориал

Събитие пред Войнишкия мемориал, който се е издигал в градинката  пред НДК. - Местят паметника на Старчев в Южния парк

Събитие пред Войнишкия мемориал, който се е издигал в градинката пред НДК.

Паметникът „1300 години България“ на скулптора Валентин Старчев ще бъде демонтиран от градинката пред НДК и ще бъде преместен в Южния парк. На негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи в памет на загиналите войници от Първи и Шести полк в Първата световна война. Решението за промяната ще бъде взето на редовното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък, според „Дневник“. 

Проектът за възстановяване на мемориалните плочи е изработен по инициатива на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите. Конкурс за изпълнител на новия паметник няма да бъде провеждан.

Войнишкият мемориал е бил премахнат през 1977 г., когато започва строежът на НДК. Паметните плочи са представлявали три стени, върху които са били изписани имената на загиналите. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС