Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Мет“ кани всички живи артисти в колекцията си да отбележат 150-годишнината му

Редица събития и инициативи ще отбелязват повода през цялата година

“За разлика от нашите приятели в Лувъра в Париж или „Прадо“ в Мадрид, които започват от кралска колекция, „Метрополитън“ започва с нищо – нито произведения, нито сграда“, казва говорител на институцията, която днес е един от най-влиятелните музеи в света. Снимка: Музей „Метрополитън“ - „Мет“ кани всички живи артисти в колекцията си да отбележат 150-годишнината му

“За разлика от нашите приятели в Лувъра в Париж или „Прадо“ в Мадрид, които започват от кралска колекция, „Метрополитън“ започва с нищо – нито произведения, нито сграда“, казва говорител на институцията, която днес е един от най-влиятелните музеи в света. Снимка: Музей „Метрополитън“

Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк навършва 150 години от основаването си на 13 април 2020 г. На тази дата през 1870 г. управата на града създава с документ институцията.

За разлика от нашите приятели в Лувъра в Париж или „Прадо“ в Мадрид и редица други велики енциклопедични музеи по света, които започват от кралска колекция, „Метрополитън“ започва с нищо – нито произведения, нито сграда“, казва Кен Уейн, говорител на музея пред „Artnet News“.

„Мет“, както галено го наричат нюйоркчани, е най-големият по площ музей в света – заема близо 205 хил. кв. метра. Колекцията му от около 1,5 млн. произведения на изкуството покрива 5 хил. години история.

В първите дни на „Мет“ е имало разгорещени дебати дали музеят трябва да е дестинация за масите, или за елитите – разказва Уейн. – Дори в последните 12 години има големи промени в профила на посетителите, от 4 млн. посетители годишно пораснахме до 7 млн. Публиката ни продължава да става все по-млада и разнородна. Това е отражение на енергията и променящия се пейзаж на Ню Йорк, една глобална дестинация.

Празненствата по случай годишнината ще продължат през цялата година. Те започнаха още миналата седмица с отварянето на „Британските галерии“ отново за посетители. На 13 април, кулминацията на честванията, ще се състои церемония, на която ще присъстват представители на градската и държавната власт. Те ще участват в церемониалното разрязване на специална торта, изпечена от популярната сладкарка Маргарет Чу, част от екипа на „Мет“, която в свободното си време се занимава с изработването на висококачествени печива.

През целия ден в голямата зала на музея ще текат музикални изпълнения. Вечерта сградата на „Емпайър стейт“ ще бъде осветена в червено специално за повода. Популярният търговски център „Bloomingdale’s“ също ще отбележи годишнината, като освети витрините си в червено.

На 30 март се открива специална изложба, озаглавена „Създаването на „Мет“: 1870-2020“, която ще остане в сградата на музея до 2 август. В нея ще бъдат експонирани 250 произведения на изкуството, отбелязващи ключовите моменти в историята на институцията.

Специалните изложби ще текат цяла година – събират се творби, които да покажат модната колекция на Санди Шрайер; друга експозиция ще акцентира върху картините от течението „Хъдсън ривър“ и други произведения, характерни за американското изкуство. Но произведенията от други региони няма да бъдат пренебрегнати – нова серия от инсталации ще покаже културните връзки между творбите, създадени в други краища на земята.

В колекцията на музея в момента се съхраняват работи на около хиляда живи артисти – всички те ще бъдат поканени на специалното парти „Артистите превземат „Мет“ през пролетта.

По онова време артистите са били сред основателите на музея, затова е уместно съвременните творци също да празнуват“, коментира Уейн и отбелязва, че очаква присъствие на поне 500 от поканените.

Сред останалите събития са тридневен празник, по време на който ще се състои гала за набиране на дарения, както и симпозиум на тема „Изместване на перспективите към изкуството и музеите“. Музеят кани всичките си посетители през годините да споделят спомените си от гостуването си в социалните мрежи с хаштаг „Мет“ истории“ – инициатива на директора на институцията Макс Холайн, който е само на 8 години, когато за първи път влиза в градския музей на Ню Йорк.

Тази годишнина ни дава вълнуваща и важна възможност да благодарим на нюйоркчани, на нашите поддръжници, на нашите милиони посетители, които ни помогнаха да издигнем тази институция – обобщава Уейн. – Обещанието на „Мет“ е, че можем да създадем място в Ню Йорк, където всички хора да се съберат, за да отпразнуват човешката креативност. Това е прекрасна идеалистична идея и ние сме въодушевени не само да празнуваме, но и да планираме за десетилетия напред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах