Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мета“ блокира над 1000 „тролове“ в социалните мрежи

Мишените им са били политици, журналисти, артисти, които публично са говорили против войната в Укрaйнa

Трол от трилогията „Хобит“ на Питър Джаксън - „Мета“ блокира над 1000 „тролове“ в социалните мрежи

Трол от трилогията „Хобит“ на Питър Джаксън

Повече от 1000 „тролове“ са блокирани от компанията „Мета“ в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, гласи съобщение в официалния сайт на компанията. Става дума за фалшиви акаунти, от които са публикувани многобройни коментари в полза на руското нахлуване в Украйна. „Троловете“ са работили ежедневно „с известно прекъсване за обяд“, а някои от тях са публикували и проруски, и проукраински коментари с разлика от няколко минути.

„Мета“ е започнала разследване на подозрителна активност след публикация на сайта „Фонтанка“, разобличаваща „фабрика за тролове“, публично координирана от Телеграм канала „Кибер фронт Z“. В хода на проследяването са засечени опити да бъдат „спамени“ постове в Инстаграм, Фейсбук, Туитър, Ютюб, Линкдин, „Вконтакте“ и „Однокласники“. Мишените са били политици, журналисти, артисти и търговски марки от цял свят – всички, които публично са говорили против войната и в подкрепа на Украйна.

Тролската атака е имала и тайна част, казват от „Мета“. Публично и периодично в Телеграм канала „Кибер фронт Z“ са били публикувани призиви да се атакуват конкретни акаунти или постове и да се оставят под тях проруски коментари. Това са правели и фалшивите акаунти, управлявани от „фабриката за тролове“ – „вероятно, за да се създаде впечатление, че използването на нейните ресурси е било ефективно“.

След като изучили активността на подозрителните коментатори, от „Мета“ стигнали до извода, че те са работели седем дни в седмицата. Освен това са открити случаи, когато един и същ фалшив акаунт е публикувал и проруски, и проукраински коментари с разлика от няколко минути. Предположението е, че това може да е опит да се саботира дейността на „фабриката за тролове“ отвътре.

След разследването „Мета“ е премахнала 45 акаунта на „тролове“ във Фейсбук и 1037 в Инстаграм и продължава да блокира всички техни опити да се върнат в мрежите.

От „Мета“ твърдят, че става дума за хора, пряко свързани с „Агенция за интернет изследвания“ на Евгений Пригожин, която е заподозряна за намеса в американските избори през 2016 г.

Вижте още: САЩ ДАВА  $10 МЛН. НАГРАДА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЗИ ТРОЛОВЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС