Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Мета“ разкри мащабна руска дезинформационна кампания

Разпространяват фалшиви копия на „Шпигел“, „Гардиън“ и още от най-големите световни медии

Фалшивият „Гардиън“ със заглавие „Бивш шеф на МИ6 призна, че стратегическият план за разделение на Русия е провален от Путин“ - „Мета“ разкри мащабна руска дезинформационна кампания

Фалшивият „Гардиън“ със заглавие „Бивш шеф на МИ6 призна, че стратегическият план за разделение на Русия е провален от Путин“

Руски програмисти са разпространили сайтове, абсолютно идентични със сайтовете на водещи световни медии, в които новините са били подменени, заявяват в официално съобщение от технологичната корпорация „Мета“, собственик на „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Фалшивите сайтове са били разпространявани и промотирани чрез социалните мрежи, включително и тези, които са собственост на „Мета“.

Руските дезинформатори са успели да подменят почти 60 сайта на най-големите медии, включително немският вестник „Spiegel“, британското издание „Guardian“ и италианската информационна агенция ANSA. Например на страница, неотличима от интерфейса на „Guardian“, е била публикувана статия, че убийствата на мирни жители в Буча до Киев са инсценировка. В сайт, подобен на „Spiegel“, се е появил редакционнен коментар, че Германия трябва да свали икономическите санкции от Русия.
Свои фалшиви копия са открили още медии като немските сайтове „Welt“ и „Bild“, френския „20 Minutes“ и британския „Daily Mail“.

Дезинформационната кампания, твърдят от „Мета“, е започнала от април и е продължила до септември. В рекламата на фалшивите страници в социалните мрежи са били вложени повече от 100 хил. долара. Според компанията руската следа е несъмнена, макар центровете на управление на фалшивите сайтове са били разположени в Европа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС