Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

#MeToo история от Средновековието, разказана от Ридли Скот

Пълен трейлър на „Последният дуел“ с Мат Деймън, Адам Драйвър и Бен Афлек (видео)

Мат Деймън и Адам Драйвър пресъздават последния разрешен дуел във Франция. Снимка: Стопкадър - #MeToo история от Средновековието, разказана от Ридли Скот

Мат Деймън и Адам Драйвър пресъздават последния разрешен дуел във Франция. Снимка: Стопкадър

Адам Драйвър и Мат Деймън се изправят в битка на живот и смърт в „Последният дуел“, исторически епос от Ридли Скот. Сюжетът е базиран на истинска история, а актьорският състав е забележителен – Деймън е Жан дьо Каруж и Жак льо Гри, двама приятели, чийто сблъсък на арената остава в историята на Франция като последния легален дуел.

Действието на филма се развива по време на Стогодишната война. Дьо Каруж е уважаван рицар, доказан в множество военни битки. Льо Гри е един от най-уважаваните благородници във Франция със своите интелект и сладкодумие. Бен Афлек е в ролята на граф Пиер Д’Аленсон.

Но филмът отива много по-далеч от обикновен мачизъм и интригуващо аранжирани умения по фехтовка и несъмнено поражда паралели със съвремието. Джоди Комър, антагонистката от сериала „Убийвайки Ийв“, влиза в образа на Маргерит дьо Каруж, съпруга на Жан. При едно от връщанията от фронта на Жан, съпругата му му споделя, че е била брутално изнасилена от Дьо Гри. Тя го обвинява публично, смела за времето си стъпка, която излага нейния живот и този на съпруга ѝ на опасност.

„Баща ми казваше, че животът ми е благословен с късмет – казва Маргерит в трейлъра на фона на средновековни сцени. – Омъжих се. Бях добра съпруга. И бях осъдена и посрамена от собствената си страна. Казвам пред всички вас. Говоря истината.“

Отговорът е съкрушителен:

„Истината няма значение. Съществува само властта на мъжете“.

Въпреки че Льо Гри настоятелно отрича обвиненията, Каруж вярва на съпругата си и предизвиква доскорошния си приятел на дуел.

Сценарият е писан от Никол Холъфсенър, Бен Афлек и Мат Деймън по книгата на Ерик Джагър „Последният дуел: Истинската история на престъпление, скандал и дуел в средновековна Франция“.

„Този филм е опит да разкажем историята на една много смела жена от историята, за която мнозина не са чували – казват в изявление от сценарния екип. – Възхищаваме се на нейните кураж и решителност и вярваме, че готовият резултат е колкото история, която трябваше да бъде разказана, толкова и драма, която ще заинтригува зрителите така, както повлия на нас като сценаристи.“

Сценаристите изтъкват, че „толкова много аспекти на западноевропейското патриархално общество от XIV присъстват остатъчно в съвремието“. Затова и историята е разказана от перспективата на няколко персонажа – „за да разсъждаваме върху неоспоримия факт, че често няколко души може да имат различен спомен от едно и също преживяване, но все пак съществува само една истина“.

Американската премиера на „Последният дуел“ е на 15 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg