Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

#MeToo в Германия: театрален директор подаде оставка след обвинения в тормоз

Десет бивши актриси от „Фолксбюне“ разказват, че директорът им правел сексистки забележки и им пращал неприлични съобщения

„Фолксбюне“ е един от най-престижните европейски театри. Снимка: Alex1011/Уикипедия, СС BY-SA 3.0 - #MeToo в Германия: театрален директор подаде оставка след обвинения в тормоз

„Фолксбюне“ е един от най-престижните европейски театри. Снимка: Alex1011/Уикипедия, СС BY-SA 3.0

Клаус Дьор, директор на берлинския театър „Фолксбюне“, подаде оставката си след обвинения в сексуален тормоз и унизително отношение към по-възрастни актриси. Дьор, който управлявал институцията от април 2018 г., казва, че „поема отговорност“ за обвиненията.

„Поемам пълна отговорност като артистичен директор на „Фолксбюне“ за обвиненията, отправени срещу мен – казва той в изявление. – Дълбоко съжалявам, ако съм наранил служители на театъра с поведението, думите или погледа си.“

Десет жени, който са били част трупата на театъра, разказват за неуместното поведение на директора към тях и твърдят, че ги гледал по неподходящ начин, отправял им сексистки забележки и им изпращал неприлични съобщения. Техните твърдения бяха подкрепени с петиция, подписана от режисьори, драматурзи и актьори, предимно жени. Подписката настояваше за оставката на Дьор и отправяше искане към културното министерство да разгледа случая.

Германският ежедневник TAZ съобщи преди дни, че Дьор е обект на проверка от Министерство на културата още от януари.

Скандалът е поредният в театъра, чието име буквално се превежда като „народна сцена“. Преди най-престижната сцена в столицата на комунистическа Германия, след падането на Берлинската стена „Фолксбюне“ се установява като най-важната авангардна сцена в Европа. През 2018 г. директор на театъра стана Крис Деркън, бивш директор на „Тейт Модърн“ в Лондон, но служителите на институцията видяха в назначаването му политически и търговски ход. Последваха протести, които доведоха до окупацията на театъра и заплахи срещу Деркън. Скоро след назначаването си той се оттегли от поста.

Оставката на Дьор идва три години и половина след зараждането на #MeToo в Америка. Едва наскоро то застигна и Германия, отбелязва „Гардиън“. По-рано този месец срещу телевизионния и филмов режисьор Дитер Ведел бе повдигнато обвинение в изнасилване. Ведел отрича. Миналия уикенд Джулиан Райхелт, редактор на най-големия немски вестник „Билд“ излезе в отпуска след обвинения за неподходящо поведение на работното място.

В изявление от „Фолксбюне“ в социалните мрежи се казва, че актрисите, обвинили Дьор, имат „безрезервната солидарност“ на цялата трупа.

„Индустрията ни страда под управлението на остарели властови структури, дискурс, който трябва да приключи с оставката на Клаус Дьор“, допълват от институцията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg