Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Метрополитън опера“ организира звездна онлайн гала

Соня Йончева, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Йонас Кауфман и още знаменити гласове на нашето време канят публиката на концерт от домовете си

Не се знае колко още вратите на „Метрополитън опера“ ще останат затворени - дотогава институцията предлага спектаклите си онлайн. Снимка: „Метрополитън опера“ - „Метрополитън опера“ организира звездна онлайн гала

Не се знае колко още вратите на „Метрополитън опера“ ще останат затворени - дотогава институцията предлага спектаклите си онлайн. Снимка: „Метрополитън опера“

Българката Соня Йончева ще бъде в съзвездието от оперни величия на онлайн концерта „Гала у дома“ (At-Home Gala), организиран от „Метрополитън опера“. Поканен е целият свят – събитието ще бъде стриймвано на живо на 25 април, събота, в сайта на институцията.

Над 40 звезди, сред които Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Рене Флеминг, канят публиката чрез Скайп връзка в домовете си, където са се самоизолирали, докато отмине коронавирусната пандемия, предизвикала затварянето на почти всички културни инстутиции по света.

Домакин на събитието ще бъде генералният мениджър на „Метрополитън“ Питър Гелб, който ще приветства зрителите от дома си в Манхатън, Ню Йорк. Ще му партнира музикалният директор Яник Незет-Сегуин, който ще акомпанира на пиано от Монреал. Гелб се надява, че концертът ще повдигне духа на зрителите, но и на певците, „които много искат да установят връзка с феновете си“.

Не мога да изразя щастието си от това, че тези големи творци ще се съберат за общо изпълнение по този начин по време на криза – коментира Незет-Сегуин. – Нямаме търпение да се върнем на сцената на „Метрополитън“ – това е следващото най-добро нещо.

Сред изпълнителите са още латвийското мецосопрано Елина Гаранча, която сме слушали и у нас на живо, уелският баритон сър Брин Терфел и американското сопрано Ейнджъл Блу. Соня Йончева ще се включи от дома си в Женева, Швейцария.

Концертът започва в 20 ч. българско време, или 13 ч. в Ню Йорк, когато обикновено започват съботните матинета на „Метрополитън“. След това клипът ще може да се гледа до 1,30 ч. българско време (18,30 за Ню Йорк) на следващия ден.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах