Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Метрополитън опера“ организира звездна онлайн гала

Соня Йончева, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Йонас Кауфман и още знаменити гласове на нашето време канят публиката на концерт от домовете си

Не се знае колко още вратите на „Метрополитън опера“ ще останат затворени - дотогава институцията предлага спектаклите си онлайн. Снимка: „Метрополитън опера“ - „Метрополитън опера“ организира звездна онлайн гала

Не се знае колко още вратите на „Метрополитън опера“ ще останат затворени - дотогава институцията предлага спектаклите си онлайн. Снимка: „Метрополитън опера“

Българката Соня Йончева ще бъде в съзвездието от оперни величия на онлайн концерта „Гала у дома“ (At-Home Gala), организиран от „Метрополитън опера“. Поканен е целият свят – събитието ще бъде стриймвано на живо на 25 април, събота, в сайта на институцията.

Над 40 звезди, сред които Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Рене Флеминг, канят публиката чрез Скайп връзка в домовете си, където са се самоизолирали, докато отмине коронавирусната пандемия, предизвикала затварянето на почти всички културни инстутиции по света.

Домакин на събитието ще бъде генералният мениджър на „Метрополитън“ Питър Гелб, който ще приветства зрителите от дома си в Манхатън, Ню Йорк. Ще му партнира музикалният директор Яник Незет-Сегуин, който ще акомпанира на пиано от Монреал. Гелб се надява, че концертът ще повдигне духа на зрителите, но и на певците, „които много искат да установят връзка с феновете си“.

Не мога да изразя щастието си от това, че тези големи творци ще се съберат за общо изпълнение по този начин по време на криза – коментира Незет-Сегуин. – Нямаме търпение да се върнем на сцената на „Метрополитън“ – това е следващото най-добро нещо.

Сред изпълнителите са още латвийското мецосопрано Елина Гаранча, която сме слушали и у нас на живо, уелският баритон сър Брин Терфел и американското сопрано Ейнджъл Блу. Соня Йончева ще се включи от дома си в Женева, Швейцария.

Концертът започва в 20 ч. българско време, или 13 ч. в Ню Йорк, когато обикновено започват съботните матинета на „Метрополитън“. След това клипът ще може да се гледа до 1,30 ч. българско време (18,30 за Ню Йорк) на следващия ден.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg