POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Метрополитън опера“ отказва да работи с руски творци, поддръжници на Путин

Очаква се мярката да засегне най-вече Анна Нетребко, Валери Гергиев и Мариинския театър

Анна Нетребко на гала концерта в Кремълския дворец през септември 2021 г., посветен на 50-годишнината ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Метрополитън опера“ отказва да работи с руски творци, поддръжници на Путин

Анна Нетребко на гала концерта в Кремълския дворец през септември 2021 г., посветен на 50-годишнината ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Метрополитън опера“ ще преустанови всякакви връзки с руски артисти и институции, афиширали подкрепа към президента Владимир Путин. Във видео, публикувано във Фейсбук, директорът Питър Гелб заяви съпричастие към обикновените хора и властта в Украйна, съобщава NPR.

„Като международна оперна компания „Мет“ не може да стои встрани от битката срещу потисничеството – казва Гелб във видеото. – Не можем да продължаваме да работим с творци и институции, които подкрепят Путин или са подкрепени от него – не и докато инвазията и убийствата не спрат и редът не бъде възстановен.“

Като „ужасно“ определи Гелб отражението на действията на Путин върху артистичните връзки. В интервю за „Ню Йорк Таймс“ директорът на „Мет“ отказва да назове конкретно с кои творци и институции къса оперният театър, предположенията са, че това са Мариинският театър, директорът му Валери Гергиев и сопраното Анна Нетребко.

„Метрополитън опера“ е ангажирана с продукцията на Вагнеровата опера „Лоенгрин“ с участието на Болшой, премиерата е за март 2023 г. Болшой, както и Мариинският театър, се издържат от държавна субсидия.

Балетната, оперната и музикалната школа на Русия пострада тежко след инвазията на Путин в Украйна. Миналата седмица „Карнеги хол“ замени диригента Валери Гергиев и пианиста Денис Мацуев в предстоящ концерт, „Ковънт Гардън“ отмени лятното турне на „Болшой“ в Лондон, Анна Нетребко и съпругът ѝ Юсиф Ейвазов бяха принудени да отменят концерт в Дания… Всички институции аргументираха решенията си с „настоящата ситуация в Украйна“.

Тъкмо Питър Гелб е директорът, който най-активно организира гастроли на руски спектакли за американската публика, включително и много от продукциите на Мариинския театър, отбелязва NPR.

Тази остра мярка ще засегне изключително Нетребко, чиято международна кариера се свързва предимно с „Мет“, отбелязва изданието. Следващата ѝ изява на престижната нюйоркска сцена е на 30 април, където се очакваше тя да влезе в главната роля в „Турандот“ от Пучини.

Подобно на Гергиев, личността ѝ е силно обвързана с Путин от години. През 2012 г. тя подкрепи президентската му кампания и в интервю заяви, че съжалява, че няма възможността да бъде негова любовница, тъй като се възхищава на „силната му мъжка енергия“.

На 26 февруари тя публикува изявление на руски и английски в Инстаграм, с което заяви, че „се противопоставя на тази война“ и „не е политическа фигура“.

„Принуждаването на творци или която и да е публична фигура да изразят мнение, с което да се отрекат от родината си, не е правилно“, казва тя в социалната мрежа.

Във видео, качено само за 24 часа и вече недостъпно, тя допълва:

„Особено отвратително е, когато го правят хора от Запада, седнали удобно в домовете си и без страх за живота си, които се преструват на смели и си въобразяват, че се „борят“, поставяйки в трудно положение творци, които не са поискали нещо за себе си. Това е лицемерие. Тези хора, които си мислят, че да си от „правилната страна“ им дава извинение да се държат несправедливо, са просто ла**а. Те са също толкова зли, като слепите агресори. Независимо от коя страна на конфликта се намират“.

Вижте още: МЕНИДЖЪРЪТ НА ДИРИГЕНТА ВАЛЕРИ ГЕРГИЕВ СЕ ОТКАЗА ОТ НЕГО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg