СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Метрополитън опера в дълбока криза с $300 млн. бюджет

Бюджетът на Метрополитън Опера (300 млн. долара) е около четири пъти по-висок от годишния бюджет на българската култура (120 млн. лв. за 2014 г.). - Метрополитън опера в дълбока криза с $300 млн. бюджет

Бюджетът на Метрополитън Опера (300 млн. долара) е около четири пъти по-висок от годишния бюджет на българската култура (120 млн. лв. за 2014 г.).

Нюйоркската Метрополитън Опера – най-голямата институция за сценични изкуства, преживява дълбока криза. С годишен бюджет над 300 милиона долара, постоянен персонал от 1600 души, 4000 места, седем представления в седмицата, 200 пърформънса на сезон… Звучи зашеметяващо, нали? И въпреки това през последната декада тази институция изпада все повече и повече в смъртоносна опасност да се превърне в бял слон, който ще се срути под собствената си тежест.

Дали Питър Гелб е човекът, който ще я спаси?

Той е генерален мениджър на Метрополитен Опера от 2006 година насам. Бивш вицепрезидент на Sony със солиден управленчески стил, с урбанистичния маниеризъм на човек от Манхатън. Човек, който се чувства по-добре на вечерно парти, отколкото на бизнес среща. Той обаче не е заразен с миризмата на задкулусния прах – нещо, което беше добре познато на предшественика му Джо Волпи.

Най-голямото постижение на Гелб е възможността представленията на Метрополитън Опера да се прожектират директно чрез HD сателити в киносалоните. Иновация, която в момента завладява половината свят, значително увеличила влиянието и престижа на операта.

Питър Гелб е генерален мениджър на Метрополитън опера от 2006 г. насам.

Питър Гелб е генерален мениджър на Метрополитън Опера от 2006 г. насам.

Въпреки че инвестицията за тази прекалено скъпа технология отдавна се е изплатила, приходите от продажби на билети съвсем не са толкова грандиозни. Оказва се, че не е толкова лесно да напълниш 800 хиляди места на сезон, ако нямаш големи имена, които да привличат публиката.

Шумно рекламираният цикъл Ring, режисиран от Робърт Лепаж, пропадна зловещо поради липса на интерес от зрителите. Този провал беше отсрамен от „Риголето”, „Парсифал”, от „Юлий Цезар”…

Рецесията не подмина и Метрополитън Опера. С вдигане цените на спектаклите и с намаляващо количество публика, тя е на ръба на финансовия дефицит. Само тази година не й достигат близо три милиона долара. През март Гелб направи драконовски съкращения на заплатите и бонусите. След шестмесечни неособено лицеприятни преговори, следващият сезон е спасен, но на цената на компромисите и прекалено уронения престиж на Гелб.

Шефът на Метрополитън Опера признава, че HD прожекциите съществено са отдръпнали по-възрастната аудитория от поверената му институция.
Но пък са привлекли младежка публика.

Профсъюзите обвиняват Гелб, че е управлявал институцията небрежно и че е харчил екстравагантно за продукции, както и за увеличаване на собствената си заплата и други лични облаги. Заплатата му е 1,4 млн. долара. Независимо дали ще се откаже от личния си шофьор и ще се вози на такси, или няма да се бонифицира за празниците, това едва ли ще напълни опразнената хазна на операта.

Самият Гелб е на косъм от 60-те, и на косъм от проваленото си бизнес бъдеще. Може и да е спечелил битката с профсъюзите, които не успяха да защитят членовете си от намаляване на заплатите и съкращаване на бонусите, но оперният мениджър загуби войната, опетнявайки осанката си, превръщайки се в образ на омраза и презрение. Образ, който изцапа категорично репутацията му.

Ако той все пак реши да се оттегли от този пост, ще се намери ли обаче някой по-смел борец, който да види ловко сметката на този чудовищен звяр – рецесията, засегнала Метрополитън Опера? Това е нещо, което не мога да прогнозирам.

Източник: английският вестник „Телеграф”

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg