Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Метрополитън” промени заглавието на картина на Дега по настояване на украинци

Нюйоркският музей призна Куинджи за украински художник

Картината „Танцьорка с украинска носия“ е част от цикъл, доскоро наричан „Руски танцьорки“. Репродукция: Музей „Метрополитън“ - „Метрополитън” промени заглавието на картина на Дега по настояване на украинци

Картината „Танцьорка с украинска носия“ е част от цикъл, доскоро наричан „Руски танцьорки“. Репродукция: Музей „Метрополитън“

Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк призна Архип Куинджи за украински художник, става ясно от сайта на институцията. Към обяснението за картината на Куинджи „Червен залез над Днепър“ вече е указана националността на художника – украинец.

Ден по-рано „Метрополитън“ по настояване на украински активисти промени заглавието на картината на Едгар Дега „Руска танцьорка“ на „Танцьорка в украинска носия“. В описанието ѝ се уточнява, че до началото на ХХІ век във всички издания, посветени на Дега, произведението се е наричало „Руска танцьорка“, и макар учените да са категорично убедени, че носията на картината е украинска, няма потвърждение, че танцьорката е родом от Украйна.

Лондонската национална галерия също промени заглавието на друга картина от цикъла на Едгар Дега „Руски танцьорки“ на „Украински танцьорки“.

Архип Куинджи, „Червен залез над Днепър“ (1905). Източник: Музей „Метрополитън“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg