Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Метрополитън“ смени Соня Йончева в „Норма“

Българското сопрано бе разкритикувано от „Ню Йорк Таймс“, че е неподходяща за ролята

Соня Йончева в „Норма“. Снимка: Марти Сол/ „Метрополитън опера“ - „Метрополитън“ смени Соня Йончева в „Норма“

Соня Йончева в „Норма“. Снимка: Марти Сол/ „Метрополитън опера“

Соня Йончева бе заменена в последния спектакъл на „Норма“ на „Метрополитън“, съобщиха в сайта на институцията. Българското сопрано бе заместено от австралийката Хелена Дикс снощи, 25 март. От публикация на заместничката в Туитър се казва, че Йончева „не се чувства достатъчно добре“. В съобщението в сайта на Мет не се посочва причина за смяната.

Дни по-рано БНР обяви, че Програма „Христо Ботев“ ще излъчи оперния спектакъл пряко от сцената в Ню Йорк. Но българската публика не успя да чуе Йончева в главната роля. Нейното изпълнение бе разкритикувано от критика на „Ню Йорк Таймс“, който в рецензията си постави под съмнение избора на българката за ролята.

„Въпреки че Йончева не изменя на музиката на Белини, тя не успява и да издуе платна, и лодката закъса – пише Закари Улф в изданието. – Резултатът е като скица с молив на „Норма“ – нелишена от прецизност, но безцветна. Йончева има колоратурна ловкост, придобита в нейните ранни години с бароков репертоар, и изпълнява чисто изолираните високи ноти. Но когато тези ноти идват като кулминация на извивки, те губят плътност. Тя е енергична и отдадена и гласът ѝ не е грозен, но е неадекватен за тази музика.“

В отговор Йончева се оплака, че е тормозена от „гласови расисти“, свикнали изпълненията на живо да звучат като записите им у дома.

„Току-що получих известие, че госпожа Йончева не се чувства достатъчно добре, за да изпълни последната ни „Норма“ в „Мет Опера“ днес – написа Дикс в Тутиър. – Надявам се скоро да се почувства добре. Междувременно, имам 3 часа да призова друидската принцеса от дълбините на душата си. Норма, идвам.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90