Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Меценатството и ние, смешниците

Снимка: Гергана Димитрова - Меценатството и ние, смешниците

Снимка: Гергана Димитрова

Щетите от последните избори като че ли бяха по-големи от победите – по-малко за политиците и повече и за творците, които изразиха публично подкрепата си за тях. Бях решила да не пиша за това, защото е някак под достойнството на много от нас, артистите – но след като срещнах вече няколко пъти иронични забележки за „меценатството“ и за „художествено-творческата интелигенция“, която се ползва от него, реших все пак да кажа.

Разбира се, ние сме специалисти по всичко – от съдебна система до финансиране на културата – и не е проблем да разпънем някого, ако случайно изпусне дума като „меценат“, свързвайки го с дейността на Общината. Тогава справедливият гняв на достойния и неподвластен на никакви компромиси гражданин се възправя с ярост и се изсипва върху бедната културтрегерска глава, заклеймявайки тази проява на сервилност. Няма значение, кой го е казал, какъв е този човек, в повечето случаи направил чудеса за мършавата ни културна практика – всичко това няма значение. Важното е той да бъде охулен, а чрез него индиректно да бъде охулена и културната политика на кмета… Такъв вид незачитане на личността, която и да било личност – а тук става дума за личност, направила великолепни неща за столичния културен живот – е симптом на тежък болшевизъм, за скъсване с реалността и за сляпо следване на „партийната повеля“ по всички начини и на всяка цена.

Тази тема за ляво и дясно финансиране на културата отдавна се търкаля наляво-надясно и най-вече в устите на някои „десни“ експерти по въпроса, които твърдят, че културата трябва да се раздържави. Това е прекрасна идея, която с пълна сила осигурява присъствието на чалгата във всичките ѝ форми (не че сега не присъства, но все пак има и някакви други острови на мисълта). Направете го и бъдете спокойни, че изкуството отива в добри, частни ръце, които само мислят как българската култура да се развива и да просперира – както е известно, у нас частните фондации и инициативи, подкрепящи изкуството, се прескачат и се задъхват в желанието си да меценатстват в културната област.

Вчера попаднах на диалог между активистка от „дясно“ и един от най-впечатляващите наши кинооператори и режисьори, в който той беше наречен без всякакво замисляне „смешник“, защото изказа мнението си за изборите. Няма значение, че той е един от най-изявените български интелектуалци, доказан и приет навсякъде – важното е, че другарският съд от „дясно“ преценява, че поведението му не е адекватно на „десните“ цели.

Америка за България

Докато отношението към „художествено-творческата интелигенция“ (иронията към соцтермина е ясна – така ни наричат от „дясно“) е такова, то не може да има никакви изисквания към нас. Никакви. Но и аз няма никога да се съобразя с изискванията на някой комсомолец-демократ към социалното ми поведение. Всичко е точно.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах