Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Между Кристо и Да Винчи. Един проект на правилното си място

Чудо! Половин милион души ще ходят по водата, пише за инсталацията „Плаващите кейове“ британският „Дейли Мейл“

Една от причините Кристо да избере езерото Изео е вярването на мнозина, че величественият му пейзаж е вдъхновил фона на „Мона Лиза“ на Леонардо. Снимки: Волфганг Волц - Между Кристо и Да Винчи. Един проект на правилното си място

Една от причините Кристо да избере езерото Изео е вярването на мнозина, че величественият му пейзаж е вдъхновил фона на „Мона Лиза“ на Леонардо. Снимки: Волфганг Волц

Половин милион души ще получат шанса да ходят по водата, благодарение на новата инсталация на Кристо. Дни преди нейното откриване, световните медии не пропускат отново и отново да напомнят за задаването на „Плаващите кейове“ на българския творец. Сега и от британския „Дейли Мейл“ разказват за 23-ия гигантски проект на Кристо – той вече е поставен в живописното езеро Изео в Северна Италия и ще отвори идната седмица.

От ноември миналата година 80-годишният творец и екипът му се занимават със сглобяването и закрепването над водата на 220 хиляди плаващи полиетиленови куба, които създават своеобразна плаваща пътека, свързваща крайбрежието на езерото с два острова в неговата вътрешност.

Инсталацията се очаква да бъде посетена от около петстотин хиляди гости – по време на най-дългите дни в годината в тази част на планетата.

„За първи път, за 16 дни, от 18 юни до 3 юли, те ще могат да ходят по водата“, казва творецът.

Работници довършват поредната платформа.

Работници довършват поредната платформа.

Вижте още: КРИСТО НА ЕЗЕРОТО ИЗЕО: ЕЛАТЕ БОСИ

Плуването в езерото е забранено – но все пак очаквано, въпреки студената вода. Входът е свободен, а целият проект струва 15 милиона евро, изцяло осигурени от самия Кристо.

За първи път „Плаващите кейове“, разказва изданието, са замислени от Кристо и Жан-Клод, съпругата му, която си отиде през 2009 г., за делтата на Рио де ла Плата в Аржентина. Но през 1970-а те не успяват да получат разрешение за реализацията на проекта. След това се опитват и в Токийския залив – отново с неуспех.

В крайна сметка Кристо избира езерото Изео заради спокойните му води и простата брегова линия срещу величествените алпийски предпланини. За тях мнозина вярват, че са вдъхновили фона на „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

В крайна сметка той избира езерото Изео заради спокойните му води и простата брегова линия срещу величествените алпийски предпланини, които мнозина вярват, че са вдъхновили фона на „Мона Лиза“ на Леонардо.

В крайна сметка Кристо избира езерото Изео заради спокойните му води и простата брегова линия срещу величествените алпийски предпланини, които мнозина вярват, че са вдъхновили фона на „Мона Лиза“ на Леонардо.

Вижте още: КРИСТО И НИЕ, НЕГОВИТЕ ИСУСОВЦИ

Кристо предполага, че тази хипотеза е вероятна заради мъгливия ефект, създаден от климата в езерото – ефект, който омекотява планинските контури. Проектът обаче предлага не само живописни гледки към планините, но и към средновековните градове по брега и на островите, а и към зеленината на растителността наоколо.

Художникът е доволен от готовия проект. При среща с журналисти инструктира водача на лодката да свие по-рязко край пътеката, за да създаде вълни. Усмихва се радостно, когато вижда трептенията на платформата.

Ако бе реализиран първоначалният проект, в Аржентина, той би бил изграден от по-тежки понтони и би се отнела движещата се благодат на наскоро измислените кубове.

„Всеки проект намира правилното си място“, заключава той.

Геометрията на Кристо и Жан-Клод

Геометрията на Кристо и Жан-Клод

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах