Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Международен екип с български учени конкурира SpaceX

Разработват по-евтин и по-безопасен за околната среда ракетен носител за многократна употреба

Прототип на аеродинамично управлявана „кошница“ за улавяне на ракетен ускорител беше показан на изложението за аеро-космически иновации в Берлин през 2018 г. По проекта FALConсе разработва усъвършенствана версия на „уловителя“. Снимка: БАН - Международен екип с български учени конкурира SpaceX

Прототип на аеродинамично управлявана „кошница“ за улавяне на ракетен ускорител беше показан на изложението за аеро-космически иновации в Берлин през 2018 г. По проекта FALConсе разработва усъвършенствана версия на „уловителя“. Снимка: БАН

По разработването на ракетен носител за многократна употреба работят учени от Българската академия за науката, съобщават от институцията. Като част от международен екип с още шест партньорски организации от Германия, Австрия, Испания, Белгия и Румъния, българските учени от Института по механика на БАН имат за цел да създадат ракетен носител, който да е по-евтин, по-безопасен за околната среда и по-ефективен от съществуващите американски разработки за „рециклиране“ на ракети.

В момента голяма част от използваните ракети и компоненти просто се изхвърлят във или около атмосферата и дори да бъдат открити, в повечето случаи са в лошо състояние и е невъзможно да бъдат възстановени за повторна употреба. Това прави космическите полети изключително скъпи и вредни за околната среда. Единственото изключение бяха космическите совалки на NASA, разработени през 70-те години на миналия век, но след поредица аварии полетите с тях бяха прекратени през 2011 г. През последните години компаниите SpaceX и Blue Origin на милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос правят опити за вертикално приземяване на първата степен от ракетата върху специална площадка, което да позволи нейното повторно използване.

Европейският проект е още по-иновативен – той предвижда на връщане към Земята ракетният ускорител да бъде прихващан още във въздуха.

„След отделянето му и навлизането му в атмосферата системата за управление и неговите крила позволяват спускане по планираща траектория. На определена височина специално проектиран малък безпилотен самолет, снабден с въже и куплиращо устройство, захваща планиращия ракетен ускорител и го влачи до подходящо място на Земята, което може да се намира на хиляди километри от стартовата позиция на космическата ракета. Там ускорителят се освобождава и каца самостоятелно, подобно на „безмоторен“ самолет“, обяснява ръководителят на проекта в ИМех-БАН доц. Валентин Пенев в съобщението до медиите от Академията.

Америка за България

Моделът на европейския проект FALCon (Formation flight for in-Air Launcher 1st stage Capturing demonstration) ще конкурира опитите за „рециклиране“ на ракети на компаниите SpaceX и Blue Origin. Проектът се ръководи от Германия чрез аеро-космическа агенция DLR. През следващите три години проектът е финансиран с 2,7 млн. евро от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

При европейската разработка има три системи за управление, които работят в синхрон – на самолета, на куплиращото устройство и на ракетния ускорител. Първоначалните тестове ще се извършват с умалени модели.

Нашият подход е различен от този в САЩ. Негово основно предимство е, че в планиращия ракетен ускорител няма гориво и двигатели. По този начин той може да изстреля по-голям товар в Космоса“, разяснява доц. Пенев.

При тази концепция големината и стартовото тегло на космическите апарати могат да се намалят, което, заедно с многократното им използване, силно съкращава разходите, разясняват от БАН.

В рамките на същия европейски проект екипът на Института по механика на нашата Академия разработва и друга иновация – аеродинамични модели на ракетния ускорител и на влачещия самолет.