Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Международни архитекти в конкурса за нов облик на пл. „Света Неделя“

Подадени са 14 предложения, на 7 ще бъде възложено да изготвят проект за експониране на останките от римска Сердика в съвременния град

Основното изискване към проектите е да експонират ефектно историческите останки на площада. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Международни архитекти в конкурса за нов облик на пл. „Света Неделя“

Основното изискване към проектите е да експонират ефектно историческите останки на площада. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Реконструкцията на площада пред църквата „Света Неделя“ трябва да започне през 2020 г. Подадени са общо 14 заявления в международния конкурс за обновлението на столичното градско пространство, между тях има екипи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция. Българските и италианските студиа са най-много, по едно предложение е постъпило от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Това е третият старт на конкурса за обновяване на площада. От Камарата на архитектите сигнализираха първия път, че критериите за опит са нарочно завишени, за да не може да се включат български екипи. След това изискванията бяха променени – критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече кандидати.

На този етап подадените заявления представляват единствено заявка за участие в реконструкцията на площада с разкопките. Те бяха отворени в Направление „Градоустройство и архитектура“ на 14 май. В документите екипите трябва единствено да засвидетелстват професионалния си опит до момента. Вторият етап ще се проведе на 20 и 21 юни, когато жури от 15 души ще избере 7 колектива, на които Общината ще възложи да изготвят проекти за обновление на площада. След това предстои предложенията да бъдат класирани, а излъченият на първо място ще подпише договор със Столична община за реализация на своя проект.

Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика, посочват от кметството. Основното изискване към проектите е да експонират ефектно историческите останки на площада, да създадат връзка между пешеходните пространства, да са със съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.

Журито, което ще разглежда проектите, е международно. Членовете от българска страна в него са арх. Георги Дойчинов (работи в Германия и Австрия), арх. Адриана Начева (базирана в Лондон), арх. Борислав Игнатов (председател на Камарата на българските архитекти, с десетгодишен опит в САЩ), Галина Тачиева (реализирала проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка) и доц. Йорданка Кандулкова (международно признат специалист по опазване на културното наследство).

Участниците в журито от чужбина са Мартин Аарц (директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, работил по реконструкцията на историческия център на града), Марлена Хапах (главен архитект на Варшава), Йони Бабоци (директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана), Сергей Кузнецов (главен архитект на Москвa), Паоло Дезидери (реализирал високоскоростна жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция), Сотирис Цолус от Атина (който в момента ръководи RMJM Dubai), Дейвид Басулто (главен редактор и основател на „ArchDaily“). От страна на Столична община участва Малина Едрева, председател на постоянната Комисия по образование, наука, култура и културно многообразие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС