Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светът днес чете Шекспир и Сервантес

400 г. от смъртта на двама гиганти в литературата

На 23 април преди 400 г. Уилям Шекспир умира в родния си Стратфорд. - Светът днес чете Шекспир и Сервантес

На 23 април преди 400 г. Уилям Шекспир умира в родния си Стратфорд.

От 1995 г. насам датата 23 април е обвързана с вдъхновението от хубавата книга. На този ден ЮНЕСКО насърчава четенето, активната издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост в цял свят.

Sonnets

Днес светът отбелязва 400 години от смъртта на Шекспир, а в клуб „Перото” от 19 ч. ще бъде представено новото издание на сонетите на Барда, в превод на Кирил Кадийски. Изданието е луксозно, в два формата – с меки и твърди корици, и обхваща сто петдесетте и четири сонета на Уилям Шекспир като върховно постижение на елизабетинското поетическо изкуство.

Любимите си сонети пред публиката в „Перото“ ще изпълнят Валентин Ганев, Мирослава Кацарова, Катерина Хапсали, Мирослав Боршош, Севда Шишманова, Ива Дойчинова, Богдана Трифонова, Симеон Колев, Симеон Лютаков, Марий Росен, Искра Ангелова и Красимира Кузманова. По думите на проф. Людмил Димитров, който също ще присъства на събитието, Шекспир е най-отговорният преводачески проект и се явява най-високото художествено стъпало и безспорно постижение на Кирил Кадийски.

Вижте още: ВЛЮБЕНИ В ШЕКСПИР

В Каталония, Испания, 23 април е най-романтичният ден в годината. Отбелязва се като Ден на розата от 1436 г. насам, а от 1926-а на този ден се разменят книги в памет на Мигел де Сервантес. За Международния ден на книгата и авторското право в цялата област всеки, който закупи книга, получава роза.

Мигел де Сервантес

Мигел де Сервантес

По традиция на 23 април библиотеките на институт „Сервантес” свързват виртуално любители на книгата, които четат в оригинал „Дон Кихот” на великия испански романист, драматург и поет, в продължение на 48 часа. За 20-и пореден път четенето се организира от Кръга по изящните изкуства в Мадрид.

Всяка година в това щафетно четене вземат участие културни деятели и радетели на книгата от всички краища на света и от различни области в Испания. Българското участие е в пространство „Сервантес” в столицата днес. Официалното откриване е в 10 ч., а видеоконферентната връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид ще се осъществи в 13,15 часа. На откриването ще присъстват испанисти, ученици, учители, университетски преподаватели и дипломати.

От издателство „Колибри” предлагат минимум 30% отстъпка на всички заглавия от двете си серии – Модерна класика и Световна класика до края на седмицата. За всеки читател, който си купи книга до края на Деня на книгата от книжарницата на ул. „Иван Вазов”, ще има по една червена роза.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90