Междузвезден 90-и сезон на Софийската филхармония

Институцията ще финансира сама юбилея си с 2,5 млн. лв. преходен остатък

Диригентът Найден Тодоров е запален фен на „Междузвездни войни“, но през 90-ия сезон на Филхармонията  войни няма да има, а само звезди. Снимка: Софийска филхармония - Междузвезден 90-и сезон на Софийската филхармония

Диригентът Найден Тодоров е запален фен на „Междузвездни войни“, но през 90-ия сезон на Филхармонията войни няма да има, а само звезди. Снимка: Софийска филхармония

Повече от амбициозна програма подготвя Софийската филхармония за юбилейния си 90-и сезон. Директорът Найден Тодоров обяви концерти с толкова много звезди, че биха могли да напълнят афиша им за няколко поредни години – но всичките предстоят сега, в рамките на сезон 2018/2019.

Пристигат знаменитости на операта като Анджела Георгиу и Паата Бурчуладзе, цигулари и виолисти като Табеа Цимерман, Джошуа Бел, Вадим Репин, пианисти като Паул Бадура Скода и Елена Башкирова, диригенти като Антони Вит, Юка-Пека Сарасте, Алфред Ешве, Леиф Сегерстам, Шарл Дютоа, Ян Латам-Кьониг, Йорма Панула, Дарил Анг, Павел Балев, любимци на българската публика като Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Георги Черкин, Аглика Генова и Любен Димитров, Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Борислава Танева, Милена Моллова, Марио Хосен, Йоанна Каменарска…

И всички тези гости Софийската филхармония ще може да си позволи, защото приключва настоящия сезон с т.нар. преходен остатък, чийто размер Найден Тодоров не скри от медиите, защото е повод за хвалба: 2,5 млн. лв. Това не се е случвало никога с тази институция, чиито директори винаги са се оплаквали от липсата на финанси. Притиснати от системата „делегиран бюджет“, през настоящия сезон музикантите от Филхармонията произведоха извънредно количество концерти, което Найден Тодоров смята да намали догодина. Но, по думите му, рязкото намаляване на събитията ще доведе институцията до срив, затова процесът ще протече плавно. Тодоров сподели желанието си в края на директорския му мандат Филхармонията да има не повече от два концерта седмично, с една програма.

Първата голяма звезда през новия сезон ще бъде грузинският бас Паата Бурчуладзе – той излиза на сцената на зала „България“ на 21 септември с произведения на Мусоргски. Освен със славата си на оперната сцена, Бурчуладзе е прочут и с гражданската си активност – той е основател на политическата партия „Държавата на народа“, а от 2017-а певецът е художествен директор на оперния театър „Михайловски“ в Санкт Петербург.

Америка за България

Цигуларят Вадим Репин е идвал като малък в България, а на 27 септември българската публика ще го види и като звезда. Свирил е с Берлинската и Виенската филхармонии, с „Концертгебау“-Амстердам, с Филаделфийската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. А със Софийската филхармония ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Шостакович.

Анджела Георгиу е другата оперна знаменитост, която ще излезе пред българската публика в юбилейния сезон на Филхармонията. Гастролът ѝ у нас ще бъде на 28 февруари.

Майстори на пианото

Вижте още: АНДЖЕЛА ГЕОРГИУ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Билетите за юбилейния 90-и сезон ще бъдат пуснати в продажба на касите на зала „България“ след броени дни. Първоначално ще бъдат предложени на филхармоничното общество, а в края на следващата седмица – и на всички ценители, на цикли и с отстъпки. Билетите за конкретни концерти ще се появят на касите в края на този сезон.

https://youtu.be/QTs-NE4veMk

ГЕТО на Марио Пиаца