Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Междузвезден скитник лети край нас (видео)

Умуамуа носи органични молекули от друга слънчева система

Умуамуа е доста подобна на някои комети и астероиди в собствената ни слънчева система. Илюстрация: Художествена визуализация - Междузвезден скитник лети край нас (видео)

Умуамуа е доста подобна на някои комети и астероиди в собствената ни слънчева система. Илюстрация: Художествена визуализация

Мистериозният обект, забелязан да профучава край нашето слънце миналия месец, наистина е от друга слънчева система, потвърдиха астрономи. Наричат го 1I / 2017 U1 (Умуамуа) и вярват, че може да е един от 10 000 други подобни обекти, спотайващи се незабелязани в нашия край на космоса, съобщава „Гардиън“.

Извънземният му произход е доказан в анализ, според който орбитата му е почти невъзможна да е от нашата слънчева система. Неговото име идва от хавайската дума за пратеник или разузнавач. Това, наистина, е първата космическа скала, идентифицирана като образувана около друга звезда. Тъй като астероидите се сливат по време на процеса на формиране на планети, този обект може да ни разкаже нещо за образуването на планети около неговата неизвестна родителска звезда.

Последните анализи с наземни телескопи показват, че Умуамуа е доста подобна на някои комети и астероиди в собствената ни слънчева система. Това е важно, защото предполага, че планетарни материали като нашите може да са типични за цялата галактика.

Предполага се, че летящото тяло е изключително тъмен обект, който абсорбира 96% от светлината – и е червен. Този цвят е отличителен белег на органични (на въглеродна основа) молекули. Органичните молекули са градивните елементи на биологичните молекули, които позволяват на живота да функционира. Предположението, че животът на Земята е станал възможен след доставянето на органични молекули при сблъсък с комети и астероиди, е широко разпространено. Умуамуа показва, че същото може да бъде възможно и в други слънчеви системи.

Анимирано изображение на преминаването на Умуамуа през слънчевата система:

Характеристиките на обекта са публикувани от две независими групи астрономи. Първата, водена от Карен Мийч от Хавайския университет, установи, че Умуамуа има изключително удължена форма и дължината му е около 400 метра. Използвайки телескопа VTL на Южната обсерватория, тe установиха, че той се завърта веднъж на всеки 7,3 часа.

Другата група астрономи, водена от Дейвид Джуит от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, изчисли колко много други междузвездни посетители като този може да има в нашата слънчева система. Изненадващо, според изчисленията още поне 10 хиляди подобни обекта от други слънчеви системи биха могли да се окажат по-близо до Слънцето, отколкото осмата планета Нептун, която е на 30 пъти по-голямо разстояние до него, отколкото Земята. И засега те остават незабелязани.

Всеки от тези междузвездни натрапници пътува твърде бързо, за да бъдат заловен от гравитацията на Слънцето. И все пак им отнема около десетилетие, за да преминат през нашата слънчева система и да изчезнат отново в междузвездното пространство. Ако тази прогноза е вярна, тогава приблизително 1000 влизат и още 1000 излизат всяка година – което означава, че приблизително три пристигат и три напускат всеки ден.

Използването на роботизирани телескопи като Pan-STARRS, който откри Умуамуа, за търсене на астероиди, е приоритет за астрономите, тъй като те се концентрират върху откриването на потенциално опасни за Земята обекти. Неотдавнашните подобрения в тези телескопи и техниките за обработка на данни означават, че астрономите скоро ще могат да откриват по-малки и по-бледи обекти. Очакванията са много от тях да бъдат междузвездни пътешественици от вида на Умуамуа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах