СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Междузвездна „киновойна” започват Русия и САЩ

Професионалният космонавт Михаил Корниенко твърди, че туристи и артисти нямат място в космоса

Режисьорът Клим Шипенко, актрисата Юлия Пересилд и
продуцентът Константин Ернст. Снимка: Юлия Пересилд/Инстаграм - Междузвездна „киновойна” започват Русия и САЩ

Режисьорът Клим Шипенко, актрисата Юлия Пересилд и продуцентът Константин Ернст. Снимка: Юлия Пересилд/Инстаграм

Екипите на Том Круз и на руския Първи канал ще се засекат на Международната космическа станция през октомври 2021 г. Това става ясно след последните съобщения от двете продуцентски компании – в САЩ и Русия – които са в „космическа надпревара” кой ще снима първия игрален филм в Космоса.

Руският режисьор Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд ще полетят до Международната космическа станция на 5 октомври 2021 г., за да започнат там снимките на игралния филм „Предизвикателство” („Вызов”), съобщава изданието „Газета.Ru”. Подготовката за космическото им пътешествие започва след няколко седмици, през юни. И двамата вече са преминали през нужните медицински изследвания. Като дублиращ екипаж се подготвят актрисата Алена Мордовина и операторът Алексей Дудин.

Полетът е планиран за 5 октомври от космодрума в Байконур на борда на космическия кораб „Союз МС-19”. През юни екипите от кинотворци ще преминат изпитания на центрофуга, вибростенд и парашутна подготовка, а освен това ще имат тренировъчни полети на самолет в състояние на безтегловност.

Първият игрален филм в космоса се очаква да бъде заснет от „Роскосмос”, Първи канал и студио „Yellow, Black and White”. За главната роля във филма кандидатстваха над 3 хиляди рускини. В шортлист бяха избрани Юлия Пересилд, Алена Мордовина, София Аржаковска, които са професионални актриси, както и пилотът Галина Каирова. „Роскосмос” вече предложи на Каирова да влезе в редиците на професионалните космонавти.

Режисьорът Клим Шипенко споделя, че това е като сбъдване на детската му мечта да покорява далечни галактики.

Скептично и негативно мнение за бъдещия филм и снимките на МКС изказа летец космонавтът Михаил Корниенко. Според него филмът може да бъде заснет и от екипажа на космическата станция, който би се справил „не по-зле, отколкото Пересилд с този режисьор, а дори по-добре”. Космонавтът напомни, че лично той в продължение на година снима в орбита филм, който е събрал повече от милион гледания в интернет и периодично се излъчва по телевизията.

„Кое е уникалното в този нов филм? В това, че Юлия Пересилд и режисьорът ще полетят за 10 дни до МКС и това ще струва 2 милиарда рубли (около 22 млн. евро – б.р.)? А сигурни ли сте, че те няма да повръщат през цялото време? В космическия отряд имаме едно момиче – Аня Кикина, можеше тя да бъде изпратена, професионален космонавт е”, допълва Корниенко.

В момента единствената жена космонавт в „Роскосмос” Аня Кикина се подготвя да влезе в екипажа на Международната космическа станция през 2022 г. От 2012 г. тя се подготвя за полет в орбита, досега не е летяла никога. През 2021 г. тя стана прототип на тематична кукла Барби.

По думите на Корниенко подготовката за филма „Предизвикателство” е попречила на графика на работа на професионалните космонавти. В момента тече разработка и строителство на нови космически обекти и специалистите трябва да се съсредоточат върху тях, вместо да са ангажирани с игрални филми, поясни космонавтът. Той твърди, че е наясно, че става дума за поредна космическа надпревара – миналата година Том Круз съобщи, че снима филм в Международната космическа станция също през октомври 2021 г. с подкрепата на NASA и SpaceX. Предполага се, че по тази причина руският екип също ще пътува в самото начало на октомври.

Корниенко обаче напомня, че Илон Мъск и други американски компании са разработили проекти, които позволяват да се изпрати  човек в суборбитален полет срещу сумата от 200 хил. долара, което засега е непостижимо за Русия.

„Не намесвайте професионалния екипаж и МКС това е голяма космическа лаборатория, която струва огромни пари и сериозна подготовка за всеки професионалист. Там се прави наука, сериозни неща. Туристи и артисти нямат място там”, твърдо отбелязва Корниенко.

По-рано директорът на дъщерната фирма на „Роскосмос” – „Главкосмос” Дмитрий Лоскутов обяви, че за снимките на борда на МКС плаща изцяло Първи канал на руската телевизия. Точната сума на разходите не е съобщена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg