Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Междузвездни войни“ подпалиха Китай с 38 години закъснение

Публиката възхитена от ефектите в космическата сага от 1977-а, но смята героите за грозни

Китайската публика не харесва външния вид на главните герои. - „Междузвездни войни“ подпалиха Китай с 38 години закъснение

Китайската публика не харесва външния вид на главните герои.

От почти 4 десетилетия любителите на фантастиката живеят с героите на „Междузвездни войни“. Космическата сага на Джордж Лукас е културен феномен, Дарт Вейдър е станал нарицателно за кинозлодей, а в Австралия, Великобритания и няколко други държави джедаите си имат официално призната религия.

В най-многолюдната страна в света обаче нещата стоят другояче и трите оригинални части на „Междузвездни войни“ бяха излъчен премиерно чак сега – с 38 години закъснение. Китайската цензура позволи „Междузвездни войни“ (1977), „Империята отвръща на удара“ (1980) и „Завръщането на джедаите“ (1983) да бъдат показани премиерно на 16 юни в рамките на Шанхайския международен филмов фестивал.

Реакцията на феновете беше смесена. Местни представители на „Дисни“ съобщиха за „огромна шумотевица и превъзбуда“, но някои зрители се оплакаха, че филмът не е нищо особено.

„За 1977 година визуалните ефекти са възхитителен – написа кинофенът Шаосъ Бушан в специализирания китайски сайт Douban. – Но изборът на герои е слаб. Главната актриса не е красива, главният герой не е хубав, а екшън сцените приличат на детски бой“.

Друг зрител, представил се като T-maxdo, отбеляза, че филмът трябва да бъде оценяван от дистанцията на времето:

„През 1977-а Съединените Щати вече са притежавали зашеметяващо творческо въображение, докато Китай току-що е приключил Културната революция, а народът му е се е измъквал от тъмната епоха“.

Екшън сцените в „Междузвездни войни“ приличат на детски бой, смятат китайските кинофенове.

Екшън сцените в „Междузвездни войни“ приличат на детски бой, смятат китайските кинофенове.

Като цяло „Междузвездни войни“ получи зрителска оценка 8,3 от 10 и предизвика над 35 000 коментара.

От 70-те година на XX век в Китай рядко се показват холивудски филми, а се залага предимно на местни продукции. Броят на киносалоните също е малък. През 2002-ра в 1,4-милиардната държава те са били едва 1300. Сега са поне 10 пъти повече, а целта на Китай е до 2020 година да изпревари САЩ като най-големия боксофис пазар в света. За целта навсякъде с бързи темпове се строят киносалони, а годишната квота за излъчване на чуждестранни филми се увеличи. През 2013-а броят им нарасна от 20 на 34.

На 16 юни в Централното шанхайско кино преди скрийнинга в лобито звучеше прочутата музикална тема на Джон Уилямс. Фенове в костюми на C-3PO и имперски щурмоваци нахлуха в почти напълно разпродадения киносалон. Част от тях вече са гледали филма от нелегални даунлоуди, други пък са по-запознати със заснетите доста по-късно нови три части от сагата, които са предистория на оригинала. Всички зрители обаче чакаха с нетърпение да видят старите филми на голям екран, предадоха представителите на „Дисни“.

„Това е първият киноскрийнинг на оригиналната трилогия в Китай. Той предизвика огромна шумотевица и превъзбуда, което е чудесно за франчайза на „Междузвездни войни“ и предстоящата премиера на „Междузвездни войни 7: Силата се пробужда“, каза пред АФП Керуин Ло от „Дисни Китай“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС