Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

МИ-5 следили Дорис Лесинг повече от 20 години

Според тайните служби нейните комунистически симпатии били разпалени почти до точка на фанатизъм

„Не разбирам как може да съм била толкова наивна“, казва Лесинг години след като е прекратила членството си в Комунистическата партия. - МИ-5 следили Дорис Лесинг повече от 20 години

„Не разбирам как може да съм била толкова наивна“, казва Лесинг години след като е прекратила членството си в Комунистическата партия.

Нобеловият лауреат за литература Дорис Лесинг е била шпионирана от тайните служби в продължение на повече от 20 години заради пристрастие към комунизма, става ясно от наскоро декласифицирани документи на разузнаването.

Пътуванията и дейностите на Лесинг са били внимателно документирани в младите ѝ години от МИ-5 – не само в родната ѝ Африка, но и във Великобритания. Онова, което е тревожило разузнаването, е нейната антирасистка позиция, както и членството ѝ в Комунистическата партия.

Лесинг, която почина през 2013 г. на 94-годишна възраст, спечели Нобеловата награда за литература шест години по-рано. Нейно дело са романи като „Златната тетрадка“, „Лятото преди мрака“, „Тревата пее“ и др.

Писателката е родена в Родезия, днес – Зимбабве. След като се омъжва за германския комунист Готфрид Лесинг, през 1949 г. се мести във Великобритания. Тайните служби са я следили в периода между 1943 и 1964 г.

Тя буди подозренията им по време на престоя си в Африка, където членува в няколко подозрителни леви групи, включително Родезийски приятели на Съветския съюз. Дорис Лесинг дори е ръководила левичарски клуб в Южна Родезия – клуб „чиито патрони са личности с чужд акцент“, се казва в документите.

„Водещият тон в този клуб е бил силно ляв и повечето теми, подложени на дискусия, често са приключвали с антибритански, антикапиталистически и антиимпериалистки изявления – гласят рапортите за Лесинг. – Нейните комунистически симпатии са разпалени почти до точка на фанатизъм. Колониалната експлоатация е нейна любима тема и тя почти е станала безотговорна в изказванията си, заявявайки, че всичко черно е прекрасно и че всички бели мъже са порочни.“

Наблюдението над писателката продължава и във Великобритания, където тайните служби отбелязват чести посещения на хора от цял свят, сред които американци, индийци, китайци и чернокожи.

„Някои от посетителите изглежда да стоят в апартамента дни наред, а някои от визитите са от очевидно неомъжени двойки – се казва в един от докладите от 1965 г. – Възможно е жилището да се използва за неморални практики.“

В същата година Лесинг прекратява членството си в Комунистическата партия заради намесата на Съветския съюз в Унгария. Години по-късно, когато тя е говорила за своите комунистически пристрастия, е заявявала:

„Не разбирам как може да съм била толкова наивна“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg